Bild: The Library of Congress/Flickr The Commons

 Bild: The Library of Congress/Flickr The Commons

Lokalt

Makers/nya verkstäder i GBG

Publicerat 2016.05.23

Vi märker att det just nu finns en hel del nya inititativ att starta gemensamma verkstäder, maker spaces kallar vissa det, i Göteborg. Just nu har vi hittat tre som har startat eller ska starta och vi känner också till en fjärde. Samt tipsar om en gammal goding.

Den första, som redan är igång, är Mikrofabriken. En verkstad för kreativa människor: deras syfte är att  främja kreativitet och tillhandahålla en miljö för föreningens medlemmar att utöva konstruktionsarbete av allehanda slag.

Av de lite mer skissartade planerna har vi stött på två en aning mer konkretiserade. Dels ett upprop på Facebook för en Verkstad för Artisans Såhär skriver upphovsmannen: Jag önskar hitta/skapa ett ställe som är till för kreativa människor att använda för att tjäna pengar NU. Detta event är mest till för att få ett grepp om hur många som behöver ett makerspace för sin verksamhet att bli bättre och mer effektiv samt vad som bör ingå för vilket pris etc. Tänk kontorshotell fast för verkstad och design av fysiska saker.

Sedan kommer Folkverkstan, ett skaparkollektiv i Göteborg finnas onsdagen den 25 maj mellan 10-15, på Geovetarcentrum, Wavrinskys plats för frågor. Folkverkstan är tänkt att vara en plattform för att ge bättre förutsättningar för att kunna slöjda och skapa. Tillsammans gå ihop och delar på lokalkostnad och utbyter slöjdredskap och kunskap. Inga krav på tidigare erfarenheter.

Det som redan finns och rullar på mycket väl, är KKV, Konstnärernas Kollektivverkstad i Klippan.

Vi har också hört ryktas, och mer än så, att Företagarna i Göteborg är på planeringsstadiet att skapa ett Hantverkets Hus i Göteborg (arbetsnamn).

Är du intresserad av vad som händer inom Makerrörelsen i stan kan du kolla in GBG Make som samlar och sprider information om maker-kulturen i Göteborg. Hackerspaces, folkverkstäder, workshops och allt annat skapande.