Intervju

Love Hultén

Publicerat 2014.11.18

  • Design
  • Digitalt
  • Intervju
  • Konsthantverk
  • Multidisciplinärt
  • Nordamerika
  • Utställning

I våras gick Love Hultén ut HDK, hans examenarbete bestod av tre små spelkonsoler omgestaltade till träskulpturer. Love kallar sej designer och konsthantverkare, och de saker han gör befinner sej i gränslandet teknik/konsthantverk/design. Nu är han bland annat aktuell med en soloutställning på nyöppnade designgalleriet Austere i Los Angeles och vi lyckade fånga honom såhär ett par dagar innan vernissaget.

Hej Love, vad gör du?
Jag sitter i Stockholm och stressar iväg de sista mailen innan flyget mot LA avgår om ett par timmar.

Du är av den allra nyaste årskullen nyexade från HDK och nu på väg till soloshow i sunny LA, och din R-Kaid-R är valt till en av 2014 coolaste gadgets (kommer i december) av Wired Magazine, samt kommer vara med i deras exklusiva Christmas Pop-Up store i New York. Hur är den transitionen?
Jag har arbetat med uppstarten av firman konstant sedan examinationen, och har inte riktigt hunnit smälta allt. Det är spännande helt klart. Men fråga mig om en månad igen, så har jag nog en reflektion.

Berätta gärna lite om hur det kom sej att du började bygga dina träkonsoler.
Jag kom över lite lödutrustning under utbildningen på HDK, och efter några månaders experimenterande så satte jag min nisch, hantverk och elektronik kombinerat. Mitt formspråk föddes strax därpå, en slags retro-futurism. Mina pjäser är personliga hyllningar till arkadhallen, och en motreaktion mot dagens touch-screen-baserade slit-och-släng-produkter. De är skrytbyggen för de dedikerade, och spelkultur på finhyllan, kort sagt.

Vilka är dina kunder?
Mina kunder är oftast konst-samlare och/eller spel-entusiaster världen över. Jag har väldigt många kvinnor i kundkretsen. Detta är kul och väldigt uppskattande, då spel-branchen är en väldigt grabbig industri, generellt sett.

Du är en av få formgivare i Göteborg med en manager, hur lägger ni upp arbetet mellan er?
Det är ett ganska nytt samarbete, men har redan öppnat många nya dörrar. Vi strävar väl efter någon form av symbios tillsammans, där jag som formgivare kan jobba oavbrutet med det kreativa, varpå min manager Carl Blom banar väg genom att nätverka, administrera och följa upp med stark PR. Vi är båda väldigt produktiva, och framtiden känns ovisst spännande.

Ok, tack Love, lycka till och bon voyage!