Leon Cruickshank under föreläsningen på HDK. Bild: Christina/ADA

 Leon Cruickshank under föreläsningen på HDK. Bild: Christina/ADA

ADA gör

Leon Cruickshank vill skapa fler kreativa utbyten

Publicerat 2015.10.23

  • ADA event
  • ADA fokus: KKN möter övriga branscher
  • Design
  • Föreläsning
  • Göteborg
  • Innovation
  • Seminarium

Förra veckan hade vi en lunchföreläsning med professor Leon Cruickshank på HDK, i samarbete med Business & Design Lab. Leon är verksam vid Imagination Lab i Lancaster. Han är interaktionsdesigner, forskare och författare till flera böcker, bland annat Open Design and Innovation.

Han berättade att han vill designa möten på ett nytt sätt för att få saker att hända, för han vill hjälpa människor till att bli mer kreativa. Han påpekar vikten av detaljer, strukturer och förberedelser för att man ska få till lyckade sociala innovationsaktiviteter. Han anser att man måste ha roligt i en arbetsgrupp och att verktygen som ska användas vid aktiviteter måste vara annorlunda än de traditionella för att nå nya höjder och få människor att släppa loss sina nya idéer. Leon arbetar i många projekt där alla deltagare inte är kreatörer och där alla åldrar är representerade.

Under lunchföreläsningen presenterade Leon bland annat ett stort projekt där det hade deltagit över 2000 personer för att få in idéer till ett grönområde i Lancaster som staden inte visste hur man skulle utveckla. Den yngsta deltagaren var tre år och den äldsta 93. Resultaten blev över förväntan, en hel del har implementerats och staden var mycket nöjd ochl likaså invånarna som hade fått möjlighet att vara delaktiga. Det hade krävts ett stort arbetsteam för att få till hela aktiviteten

Leon Cruickshank kommer att återkomma till HDK våren 2016 för en innovationsworkshop.