Intervju

Lars Bäckström

Publicerat 2008.02.12

    Hej, vad gör du Lars Bäckström?

    -Jag har nyss tillträtt som landshövding dvs. myndighetschef för länsstyrelsen i Västa Götaland.

    Under det senaste året har vi vid flera tillfällen hört att en stad som främjar kreativt handlande, stöttar entreprenörer och kreatörer har allt att vinna. Håller du med?

    -Ja, absolut, och just varunamnet Absolut är ett exempel på att design, form och kommunikation alltid är mycket viktiga för att etablera en produkt på marknaden och nå konsumenterna. Begreppen Svensk form och Skandinavisk design är andra exempel. Ett annat exempel här hur Sony Ericsson lyckats med att åter/erövra markandsandelar genom satsningar på såväl teknik som design. På samma sätt är det viktigt att arbeta vidare med begreppen Västsvensk design och Västsvensk Form.

    Hur tycker du att Göteborg och regionen bör arbeta för att stimulera det kreativa klimatet? Är det viktigt?

    -Som landshövding skall jag kanske inte ge riktade råd till enskilda kommuner och region. Men visst är det så att satsningar på utbildningar och mässor kring design och form bidrar till att stärka näringslivets positioner. Det är också viktigt att skapa och utveckla fler mötesplatser mellan företag, kultur och konst.

    Vill du bidra?

    -Ja och efter förmåga skall länsstyrelsen i partnerskap med regionala aktörer, och statliga institutioner stödja kreativitet och stärka design och formens ställning i såväl nya som etablerade företag. Länsstyrelsens arbete med att skydda och bevara värdefulla kulturmiljöer är också ett bidrag för att stärka formens ställning i samhället.

    Vilka är de viktigaste frågorna just nu?

    -För mig är det just nu viktigaste att lyssna in alla de idéer som finns i vårt län för att sedan på olika sätt försöka stödja både det som finns etablerat och utveckla det nya som ständigt måste till. När vi med god form och kvalité når enskilda människor når vi också oftast de breda marknaderna.

    Tack och Lycka till!