Bild: Kim Jansson, fotograf: Amanda Björk.

 Bild: Kim Jansson, fotograf: Amanda Björk.

Intervju

Kim Jansson?

Publicerat 2014.05.02

  • Konst
  • Utställning

Dom flesta politiker är ju superupptagna och svåra att få tag på, det vet vi ju. Så vad gör man då för att lyckas locka dom till sig och få dom att diskutera det man själv vill? Man erbjuder dom kontorsplats i ens ateljé, såklart.  Konststuderande Kim Jansson ska göra precis just det i sin vårutställning ”Kontor Valand” som drar igång imorgon, den 23 maj. Vi sökte upp henne för att få reda på mer.

Hej vad gör du Kim Jansson?
Jag studerar mitt första år på kandidatprogrammet fri konst på Akademin Valand Jag jobbar just nu för fullt med mitt verk "Kontor Valand" till vårutställningen som drar igång den 23 maj och slutar den 2 juni.

Du ska låna ut din ateljé till 7 stycken kulturpolitiker från Västra Götaland som ska få använda den som kontor – har du några förhoppningar på vad utställningen ska leda till?
Jag hoppas att det ska leda till mer snack om kultur i allmänhet och konst i synnerhet. Kulturpolitiken känns ganska stelbent, den behöver fräschas upp. Politikerna får komma hit och bli involverade i och uppleva samtidskonst och möta oss konststudenter. Mötet mellan konstnärer och politiker är min utgångspunkt i verket. Jag hoppas också att det kommer locka besökare som vanligtvis inte går på konstutställningar, och som är ovana vid samtida konst. Mer konst åt samhället!

Hur tycker du själv om kulturklimatet i Göteborg?
Jag gillar DIY-attityden. Som ny i staden i höstas kändes kulturklimatet ganska dött, det gäller att hamna i rätt sammanhang och skrapa på ytan. Jag bodde i Malmö tidigare, och om jag jämför städerna saknar jag energin i Malmö men tycker att Göteborg har en betydligt bättre musikscen.

Säg att du får hoppa in och praoa som kulturpolitiker i stan – vad är det absolut första du skulle försöka ändra på eller styra om?
Jag vet inte vad jag skulle göra som politiker, det känns väldigt främmande...Det är just därför det känns spännande att få träffa politiker och få höra om vad de egentligen gör. Men jag hoppas de politiker som kommer hit får en boost och få nya infallsvinklar till sitt jobb.

Vad händer efter utställningen? Blir det semester eller har du andra projekt på gång?
Det blir eventuellt en veckas semester på landet direkt efter vårutställningen. Men därefter ska jag jobba med konstprojekt i Spanien som handlar om vandring kombinerat med en distanskurs i foto. Jag ska vandra mot Santiago de Compostela, en distans på ca 80 mil. Och sedan blir det nog lite semester i Barcelona med...

Låter hur fint som helst. Lycka till med utställningen!