Intervju

Katarina Karlsson?

Publicerat 2012.12.13

    lördag 15/12 och söndag 16/12 är det JärnJul med lokalt verkande designers och konsthantverkare som säljer på Järntorget i Göteborg. Gott så! Men det som är det unika med JärnJul är att det dessutom samtidigt öppnas upp ateljéer och butiker i hela närområdet under samma namn - Långgatorna, Linné, Sveagatan mfl. Ett samarbete som kan bli större än de enskilda delarna har startats. Intressant, intressant... Vi blev nyfikna på hur detta har roddats ihop och kollade upp det med Katarina Karlsson, FOLK OCH FORMs representant bakom detta för att få veta mer om alltihopa.

    Hej, vad gör du Katarina?
    Jag planerar JärnJul som är ett alldeles nytt och glimmrande samarbete i jultappning. Den 15-16 december händer det med startpunkt på Järntorget.

    JärnJul alltså, vad handlar det om?
    JärnJul är en Julhappening och Julmarknad på Järntorget i Göteborg, men mycket mer än så. I Linné, på Långgatorna och runt Sveaplan finns fler och fler kreatörer/designers/utövare som jobbar i studios och ateljéer. Nu är det STORpremiär för kreatörer och handelsmän, Göteborgs stad, Julstaden och organisationer som tillsammans bestämt sig för att sätta området på kartan för första gången i Göteborg.

    På Järntorget blir det alltså julmarknad men även ett finfint program med såväl clowneri, Slynkören som Göta Lejon och ja, massor av stämning. Och granar. Och mermermer och flerflerfler på Långgatorna och runt Sveagatan.

    Vilka är med?
    Alla som vill kan vara med. Det är bara att öppna sin studio eller butik under helgen. Området är öppet och folk är välkomna att flanera runt ,upptäcka, fika, shoppa, fråga, delta... Själva navet för JärnJul är på Järntorget där vi bjudit in ca 15 kreatörer, slöjdare, konsthantverkare, designers från närområdet. Man kan alltså handla sin alldeles speciella närproducerade julklapp direkt av kreatören.

    Det är även julshopping i butikerna på Linnégatan, som håller öppet under helgen.

    Ja många är med och samarbetar under detta namn, hur har det kommit sig?
    Konsthantverkscentrum, där jag arbetar blev kontaktade av Göteborgslokaler som ville diskutera en julmarknad på Järntorget. Konsthantverkscentrum som ingår i det västsvenska formnätverket FOLK OCH FORM beslutade sig för att ta bollen. FOLK OCH FORM jobbade ut idén i nätverket och alla slöt upp. Bollen rullade entusiastiskt på och nu har det utvecklats till att till exempel Långgatorna har bildat en intresseförening, Linnés företagarförening är en av huvudarrangörerna, Folkuniversitetet kommer med fint program. Allt för att tillsammans visa upp Göteborgs mest kreativa kvarter!

    Denna mix av samarbetande olika aktörer har vi inte sett så mycket av i Göteborg ännu, men kanske är tiden mogen nu. Varför tror du?
    Vi är bra på att samarbeta i Väst, men nu är det extra gött eftersom den "kreativa branschen" har vuxit sig stark och att folk i allmänhet uppskattar och värdesätter unika uttryck. Och såklart utan nätverket FOLK OCH FORM och Konsthantverkscentrums engagemang hade denna boll varit svår att fånga. Alla inblandade parter har jobbat hårt på kort tid. Det var roligt, modigt och starkt av företagarföreningen och Göteborgslokaler att satsa rejält på ett så pass annorlunda samarbete!

    Vad är det för grangrej ni snackar om?
    Jo, delar av Järntorget blir en granskog under JärnJul. Vi vill att Järntorget och Järnjul är riktigt juligt. Granarna har växt i Stora Höga och är nyhuggna sedan i onsdags. På söndag mellan kl 15.30-16.30 säljs dom. Kanske blir det Göteborgs billigaste gran (?!).  Det blir alltså vår "Gran Finale" på JärnJul, höhöhö! (PS. Begränsat antal granar ­ först till kvarn.)

    Blir det fler samarbeten i framtiden och på vilket sätt isåfall?
    Det hoppas jag verkligen! Om vi fortfarande älskar varandra på måndag- Skämt åsido så har samarbetet flutit på riktigt bra och alla har lärt sig mycket. Och nu när man känner varandra blir det lättare att jobba vidare, eller hur?

    Vi ses till helgen och från oss alla till er alla: En riktigt God JärnJul!

    Tack Katarina, och ja vi ses!