Bild: Martin Rörberg och Agnes Edin

 Bild: Martin Rörberg och Agnes Edin

Intervju

Hej, vad gör ni Martin Rörberg och Agnes Edin?

Publicerat 2015.09.22

  • ADA
  • Intervju
  • Reklam

Denna gång har vår nyfikenhet landat ända borta i Sydafrika. Inte för att nosa på varmare breddgrader (vi älskar ju vårt regniga Göteborg), men för att ställa några frågor till Martin Rörberg och Agnes Edin som befinner sig på reklambyrån BBDO. De studerar Reklam och marknadsföring på YRGO i Göteborg och gör nu sin praktik i Kapstaden. Självklart ville vi veta hur de har det!

Hej, vad gör ni Martin och Agnes?
Just nu sitter vi på byrån och jobbar med en digital kampanj för ett internationellt hudvårdsmärke. Vi har fortfarande inte riktigt vant oss vid kontoret – det ligger på tolfte våningen och vi har utsikt över Taffelberget, havet och större delen av Kapstaden. Det är en inspirerande och annorlunda miljö.

Varför valde ni att göra er praktikperiod utomlands?
För att vi tycker så mycket om att resa. Det är otroligt lyxigt och värdefullt att kunna kombinera jobb och äventyr på det här sättet. Men också för att det är en bra erfarenhet. Vi har chans att jobba med fler större kunder och projekt här än vad vi hade hemma i Göteborg och vi får träna på att snacka engelska. Dessutom känns det som att vi utvecklas rent kreativt av miljöombytet. Våra hjärnor utmanas hela tiden, dels för att jobbet funkar annorlunda än hemma, dels för att vi får se och uppleva nya saker varje dag – det ger inspiration.

Vad var det i Kapstaden som fångade ert intresse?
Kontrasterna. Naturen. Äventyret i att bo i en annan världsdel. Men också att vi hittade en byrå som tog emot oss med öppna armar. Vi skickade ett mejl och fick svar efter tio minuter – det här kan bli riktigt bra kände vi då.

Kan ni skönja kulturella skillnader i reklamklimatet?
Hierarkin är annorlunda här. Hemma känns det som att många byråer strävar efter att vara platta organisationer. Här märks det tydligt vem som är junior creative, senior creative och creative director. Även om allas åsikter och idéer tas på allvar så har de kreativa cheferna alltid sista ordet och alla har stor respekt för dem. En annan skillnad är att många på byrån väljer att stanna kvar på kontoret efter jobbet för att ta ett glas vin och umgås, inte bara på fredagar utan alla dagar. Starkölsluncherna är också en skillnad.

Ni har bekantat er med Kapstaden i en månad nu. Vad är den bästa upplevelsen hittills?
Det finns otroligt mycket att göra och se i Kapstaden. Man kan bestiga berg mitt i staden och tio minuter senare kan man ligga på stranden och titta på sälarna. Och trettio minuter senare kan man promenera runt på en vingård. Men förutom utsikten från Taffelberget, som är magiskt vacker, är de bästa upplevelserna nog de som varit förknippade med mat. Vi älskar båda att gå på restaurang och vi har aldrig förut ätit så mycket god mat och druckit så mycket gott vin.

Vad kommer ni att bära med er hem?
Sydafrika är fantastiskt. Men det är också ett land med extrem segregation och extrema klyftor mellan fattiga och rika. Det är något vi ser och upplever varje dag och något vi kommer att bära med oss. Det ger perspektiv. Något annat vi bär med oss är att vi klarar så mycket mer än vi tror. Vi var helt sjukligt nervösa innan vi åkte hit och nu har vi helt plötsligt en vardag här. Att känna att man klarar en sådan förändring ger självförtroende.

Tack, lycka till och njut av ert äventyr!