Bild: Markus Andersson

Hej vad gör du Martin Formgren?

Alla som åker spårvagn, cyklar, promenerar eller tar bilen längs Första Långgatan kan inte undgå att se att undervattensbilderna som suttit där ett tag nu har bytts ut. I dagarna har undervattensfotona på parkeringsgaraget bytts ut till en grupp sammanhängande bildkonstnärliga verk. Vi blev nyfikna och kontaktade Martin Formgren, konstnären som gjort bilderna.

Hej Martin, vad gör du?
Hej, dricker kaffe och svarar på mail.

I helgen hade du ett vernissage på Första Långgatans parkeringshus med väldigt många stora verk. Hur gick vernissaget?
Det gick bra tack, det var ju lite mer av en invigning än ett vernissage. Det var politiker som höll tal och jag & Sarah Hansson från Göteborg Konst höll ett litet Q & A om utställningen. Sen förklarades utställningen invigd.

Hur många bilder är det och hur är de gjorda rent tekniskt?
Det är 16 stycken bilder som mäter 196x271 cm styck. De är gjorda i en teknik där jag först fotat och printat bilder på fotopapper som jag sen tejpat upp på skivor i min ateljé och målat, frätt och skrapat på med diverse färger, lösningsmedel och verktyg. Sen har bilderna skannats in högupplöst och färgkorrigerats och förstorats digitalt för att slutligen printas med UV-print på dibond.

Bilderna kommer hänga uppe i ett år. Lång tid för en utställning! (Men kort tid för ett offentligt konstverk.) Hur känns den tidsramen?
Jag tycker själva utställningsformen är det roligaste och mest utmanande i detta projekt. Tidsbegränsningen gör att jag inte behöver förhålla mig till massa regler och begränsningar angående stadsplanering som kan gälla offentliga konstverk, utan kan istället fokusera totalt på det konstnärliga och ta ut svängarna lite mer. Jag har även haft i åtanke att folk passerar här dagligen under ett år utan att aktivt ha valt att se på min konst, så jag har försökt att vara lite mer generös i presentationen och dela med mig lite mer av min egen ingång i verken än vad jag vanligtvis gör.

Det är ett helt annorlunda tänk rent bildmässigt gentemot de undervattensfoton som hängde där innan. Intressant med skiftet. Hur gick det till när du fick detta uppdrag?
Parkeringsbolaget vände sig till Göteborg Konst för att få sakkunnig hjälp i processen att upphandla en konstnär för gestaltningen av parkeringshusets fasad. Så min utställning är ett offentligt gestaltningsuppdrag för staden inom ramen för det som kallas 1%-regeln.

Berätta gärna lite om hur du jobbar annars.
Jag jobbar främst med måleri, men mitt bildspråk omfattar abstrakt måleri, foto, kemiska färgexperiment mm. Utgångspunkten i min process är att bilden får styra och att materialets språkliga kvalitéer möter mina konstnärliga intentioner och något oväntat uppstår. Detta oväntade måste jag reagera på, både fysiskt och intellektuellt. Så min process växlar mellan det idébaserade och det intuitiva. Ett tänkande genom materialet, där processen i skapandet av en bild föder idén till nästa.

Tack Martin!

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng