Bild: Rasmus Heyman

 Bild: Rasmus Heyman

Intervju

Hej vad gör du Johan Åberg?

Publicerat 2016.06.02

  • Göteborg
  • Intervju
  • Mode

Vi fick nys om nåt helt spännande: det växer fram ett konstnärs- och kreatörshäng i Brännö hamn. Och i sommar ställer bland andra Göteborg Vintage dit containrar och säljer kläder. Vid en restaurang som ser ut som Karibien (lite västskustskt sådär i alla fall). Vi blev nyfikna och frågade Johan Åberg på Göteborg Vintage lite mer.

Hej Johan vad gör du?
Jag driver, tillsammans med min fru, Göteborg Vintage som fokuserar på historia, hantverk och kvalitet. En butik fylld med svenska, franska och amerikanska arbetarplagg från 1920-70. Man kan även dricka kaffe och vi anordnar föreläsningar och spelningar, en mötesplats helt enkelt!

Som många andra längtade jag också efter något som hade en själ och var på riktigt, och där jag fick gå all-in på mitt eget sätt. Därför startade jag Göteborg Vintage och vi har nu funnits i drygt två år. Jag arbetar även med att mönstra och färga med indigo, sk Shibori och även att laga plagg med traditionella japanska tekniker som Sashiko. Butiken inhyser en verkstad där Göteborg Jeansreparation arbetar, som främst lagar jeans och tillsammans är vi i full gång med en egen kollektion plagg - 100% tillverkade i Sverige från väv till färdig produkt!

Vi har ett gäng fina industrisymaskiner, bla en Union Special chain stitch, och ett uppdrag var tex att skräddarsy förkläden till personalen på Brännö Varv.

Vi har hört att du ska sälja vintageplagg från en container på Brännö. Berätta mer!
Javisst! Vi flyttar ut och kommer integrera oss i den fantastiskt unika miljön där. I våras tog diskussionerna fart med Johan Schmeling som idag driver Brännö Varv. Förutom butik kommer vi bland annat hålla workshops i indogofärgning. I nuläget deltar även Haga Trätoffelfabrik med sina superfina tofflor, linne- och denimplagg, och Lions & Cranes som skapar prints, muggar och dyligt, och i en container intill huserar Brännö Yoga studio där det blir konsthantverk, yoga och workshops.

I vanliga fall säljer ni era vintagekläder i Majorna, kommer det fortsätta också över sommaren?
Vi har öppet juni och augusti. I juli har vi stängt i Majorna men finns på Brännö större del av månaden.

Vad händer mer på Brännö varv i sommar? Hur hittar man mer info om det?
I år har varvet verkligen blommat ut, lokal öl och grym mat, deras havstacos är min favorit. I år visas tex EMfotbollen på storbild utomhus och en hel del intressanta band spelar. Men framförallt är Varvet är en kreativ och tillåtande plats där lite vad som helst kan hända. En mix av Christiania och Villevillekulla skulle man kunna säga! Info finns på deras facebooksida.

Vi har hört att ett litet community av kreatörer växt fram därute, där alla hjälper varann. Är detta romantiserat i överkant av en fastlandsboende eller tycker du det stämmer?
Jag bor inte på Brännö, men vad jag förstått så har kreatörer med enkla medel hjälpts åt långt tillbaka i tiden. Samarbetet känns spännande och jag hoppas vi kan skapa en magisk mötesplats och göra roliga saker ihop!

Tack och lycka till!