Foto: privat

 Foto: privat

Intervju

Hej, vad gör du Gloria Esteban?

Publicerat 2015.10.23

  • Intervju

Gloria Esteban leder Hammarkullen 365 som bland annat sätter färg på väggarna i Hammarkullen. Vi ville veta mer.

Hej, vad gör du Gloria Esteban?
Vi har precis avslutat arbetet med två aktiviteter i Hammarkullen: den årliga kulturvandringen som vi arrangerade i oktober och arbetet med höstens muralmålning. Denna är den andra muralmålning vi gör under 2015 och vår tredje mural i området.

Var för har ni valt att fokusera just på just muralmåleri?
Av en tillfällighet fick vi kontakt för två år sedan med Fernando Ortiz, en konstnär från Querétaro, Mexiko som hade ett konstresidens på Nordiska akvarellmuseet. Jag berättade om vårt arbete i Hammarkullen och om en idé vi har haft om att jobba med boende i alla åldrar för att förändra området med färg. Detta tyckte Fernando var väldigt spännande, han har själv jobbat länge med muralmåleri, och så sökte vi stöd både från Västra Götalandsregionen och från Querétaro för att kunna börja samarbetet.

Hösten 2014 bjöd vi in två mexikanska konstnärer som under en månad hade workshop med en grupp ungdomar från Hammarkullen och andra stadsdelarna. Detta resulterade i Hammarkullens första muralmålning. Sedan fick vi nu i september ett ny tillfällt att bjuda Fernando och andra konstnärer från Querétaro för att fortsätta arbetet med ungdomarna och skapa nya muralmålningar.

Vi har haft tur att hitta engagerade samarbetspartner som har möjliggjort detta arbete, vi har fått stöd från Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Kultur Ungdom och Bostadsbolaget stödjer arbetet med bostad i Hammarkullen för konstnärerna och tack vare vår kontakt med projektet Sätt Färg på Göteborg får vi all målarfärg sponsrad av Akzo Nobel.

Att det blev just muralmåleri kan förklaras med att konsten då finns i det offentliga rummet och därför blir tillgänglig för alla samtidigt som det ökar trivseln i närområdet, framför allt för människor som kommer från länder där färg finns överallt i vardagen och där färg spelar en stor roll. Och eftersom byggnaderna i Hammarkullen är i stor skala måste även målningarna vara stora.

Att det blev just Mexiko - landet har en lång historia av muralmåleri. Muralmålningar har ett socialt syfte och innehåll och är en konstform som används av konstnärer i alla åldrar. De konstnärer vi bjuder till Hammarkullen är unga. Alla började som graffitimålare och sedan gått någon typ av konstutbildning och detta hoppas vi kan vara en motivation för de konstintresserade ungdomarna från Göteborg.

Men vi har även fått möjligheten att jobba med Pernilla Persson Jahangiri, konstnär från Skåne, som ledde arbetet med ungdomarna i våras. Även detta var en del av vårt samarbete med Sätt färg på Göteborg.

Vad är Hammarkullen 365?
Projektet arbetar för att lyfta upp Hammarkullen genom att på ett tilltalande sätt uppmärksamma det starka kulturutbud som finns i platsen och sammanföra kulturarbetarna i området, både de verksamma och andra som har arbetat inom kultur men som idag av olika skäl är inte aktiva. Vi vill hitta nya samarbetsformer för att utöka de boendes delaktighet i områdets kulturliv samt arbeta för att öka utbudet med verksamheter riktad till barn och ungdom i området.  För att genomföra detta arbete får stöd från Västra Götalandsregionen. De sista två åren har vi även påbörjat vårt spännande arbete med ungdomarna från Hammarkullen och muralmåleri.

Nåt mer som händer i Hammarkullen som du vill nämna?
Vi har bland annat påbörjat ett samarbete med olika aktörer från området, ett brett lokal nätverk som under namnet Vårt Hammarkullen jobbar för en positiv utveckling av Hammarkullen. Och där alla iblandande aktörer samverkar för att jobba med lokal samhällsutveckling! (Missa inte samtalet om Vårt Hammarkullen på Stadsmuseet den 28/10.)

Härligt att höra, hoppas få höra mer om det i framtiden.
Allt gott Gloria!