Bild  Florida Memory/Flickr The Commons

 Bild Florida Memory/Flickr The Commons

Omvärlden

Handens betydelse för hjärnan

Publicerat 2017.05.04

  • Forskning
  • Inspiration
  • Slöjd

Vi har en utveckling mot allt mer och mer automatiserade, eller förflyttade, processer, där vi tar bort handens eget skapande och ersätter det med saker vi handlar eller datorprogram. Samtidigt ser man en ökad längtan efter handens arbete på hobbybasis (och ibland även yrkesbasis). Folk snidar och stickar på fritiden eller omskolar sig till trädgårdsmästare, allt detta ofta beserat på inre drivkrafter. Och kreatörer i alla tider har vetat att det ger någt speciellt att jobba med sina händer i förening med sin hjärna. Nu visar ny forskning att det kan vara bättre för minnet att skriva för hand och att hantverk eller att hålla någons hand verkligen motverkar stress.

I en artikel i Modern Psykologi beskrivs detta mer ingående, bland annat säger den svenske stressforskaren Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin, som har har intresserat sig för musikens och hantverkets betydelse för människans hälsa:
– När vi ägnar oss åt sysslor som är automatiserade – ofta utförda med händernas hjälp – minskar aktiviteten i vissa delar av hjärnan. Samtidigt frigörs kraft i andra delar till fritt tänkande och fantasi.

Läs hela artikeln här

(Vill du också tälja har Fritidsagenturen och Slöjd i Väst öppet täljcafé varje tisdag)