Linda Spåman konstnär och illustratör.

 Linda Spåman konstnär och illustratör.

Nyhetsbrev

Hallå där Linda Spåman!

Publicerat 2010.01.28

    Grattis! Det ryktas att du skrivit kontrakt med Bonnier om en ny bok, Hur känns det?

    - Tack det känns såklart fantastiskt, flera gånger om dagen drabbas jag av storhetsvansinne och blir dryg och känner att människor inte förstår mig och mitt delikata geni. Fast å andra sidan så är det ju lite mer än ett år kvar innan den kommer ut så dessa känslor kommer säkert gå över i självhat och känsla av misslyckande.

    Vad handlar boken om?

    - Boken heter "Ett misslyckat självmord i Mölndals bro" och handlar om just detta, fast jag vill understryka, trots titeln, att detta är en mörk komedi, en livsbejakande historia. Och om mig själv då.

    Du har redan gett ut en bok, hur har reaktionerna varit på den?

    - Den hette "Kötthuvudet" och kom ut på Habibi bokförlag 2005. Jag trodde nog inte att andra människor skulle tycka att den var bra eller underhållande eller ens intressant. Mitt enda mål med den var, tror jag, att göra den största romanen som möjligt, den är ju i formatet väldigt stor. Men responsen har ju varit överväldigande.

    Du skriver/ritar alltså serieböcker, varför inte "vanliga" böcker?

    - Jag har väl säkert påbörjat tusen "vanliga" pretentiösa manus, och jag erkänner det är ju min egentliga dröm men det kanske har något med vänster och höger hjärnhalva att göra, seriemanusen är i alla fall de enda jag lyckats göra klart!

    Du är mycket aktiv i Göteborgs kulturliv, vad har du mer på gång?

    - Det tycker jag i och för sig att jag inte är, jag känner mig inte aktiv eller delaktig på något sätt i Göteborgs kulturliv, jag tycker inte om att uppleva andras konst, teater eller musik, jag är mest hemma och limmar ihop saker och ritar av mig själv. Fast jag ska åka till Peking i januari och göra nåt slags konstprojekt med en kinesisk kvinna som också ritar av sig själv. Och så arbetar jag på en ny bok som heter "bostadsrättsföreningen Ensamheten".

    Men du bloggar och så driver du Perverskroki, kan du berätta vad det är?

    - Det är en tidning som jag är projektledare för som aldrig kommer att komma ut, eller förmodligen i slutet av året. Till tidningen har jag bjudit in olika formgivare och illustratörer som skulle kunna tolka Perverskroki. Den skulle egentligen kommit ut till Bokmässan men innehållet var inte tillräckligt perverst ännu.

    Vad tycker du om kulturklimatet i Göteborg, har du någon önsketanke du skulle vilja se förverkligad?

    - Jag är ju bara en vanlig hatare, men rent generellt så vill jag inte se några benvärmare på lyktstolpar, inga masstryck med banala budskap och att psykosen med att alla ska skapa alla kan skapa släpper, alla måste inte skapa! Alla måste inte bli stimulerade till att skapa, jag tror inte det gör världen bättre! Och vad som händer i Göteborg vet jag inget om.

     

    Anna-Stina Lindén Ivarsson för Nyhetsbrevet

    Fotnot: Följ Linda Spåman på hennes egen blogg