Nyhetsbrev

Hallå Där Jan Axelsson!

Publicerat 2011.01.28

    Hallå där Jan Axelsson, delägare i butik Scout i Göteborg. Snart startar modeveckorna i Köpenhamn och Stockholm, vart väljer ni att åka någonstans?

    – Vi åker till Köpenhamn. Därför att vi både köper in plagg och ställer ut varumärken - vi driver en agentur också - och då är Köpenhamn bäst.

    Hur skulle du vilja beskriva skillnaden mellan Köpenhamn och Stockholm?

    – Vi har aldrig ställt ut i Stockholm, det är inte intressant för oss. Där finns ingen riktigt ordentlig mässa, det är så splittrat. Vi reser till Paris och Köpenhamn, det är där vi träffar flest kunder från Norden och norra Europa och det är där vi själva hittar nya varumärken. Vi kommer just från Paris, där vi har ställt ut på herrmodeveckan samt gjort en hel del inköp för nästa höst och vinter.

    Men de svenska visningarna i Stockholm, är inte de intressanta?

    – Nej, vi säljer inte så många svenska varumärken, Minimarket, Diana Orving och Back, och dem kan vi se i Paris och Köpenhamn. En stylad visning ger inte så mycket heller för mig som inköpare. Det är väl trevligt, men det är inte det man köper in ändå.

    Varför då?

    – Är man en liten butik måste man ha unika varumärken och det finns så många internationella märken som står sig bättre i den konkurrensen än de svenska.

    Hur tycker du att modebranschen fungerar i Sverige?

    – Den är väldigt Stockholmsbaserad, det är väldigt mycket folk som klappar varandra på ryggen där uppe, mycket inbördes beundran. Jag tror inte riktigt på det man kallar ”det svenska modeundret”, det är något som journalister och bloggare skapat. Verkligheten är en annan. När jag läser om att ”detta är en bloggfavorit” då blir jag reserverad, för när den grejen väl kommer i butik, så har den normala konsumenten hittat något annat.

    Hur tycker du att västsvenska designer klarar sig, har vi några starka kort?

    – Det har vi säkert, men inget jag går i taket för. Men de har min respekt, var och en gör sin grej.

    Till sist, kan du ge oss några tips på hur en man ska klä sig i vår för att inte känna sig alltför omodern?

    – Till exempel kan han skaffa sig ett par sadelskor (en tvåfärgad låg sko) i mocka, ett par klassiska mörkblå chinos i en kraftigare canvas och till det en chamberayskjorta med lite lös passform, samt en jacka i vaxad bomull.

     


     

    // Anna-Stina Lindén Ivarsson för Nyhetsbrevet


    Läs mer om:

    Visningarna i Stockholm, 31/1 - 2/2

    Mercedes Benz Fashion Week Stockholm

    Modeveckan i Stockholm 7/2-13/2

    Sthlm Fashion Week

    Modeveckan Köpenhamn, 2/2 - 6/2

    Cph Fashion Week