Caroline och hennes yngsta dotter Foto: Sverina Svedberg

 Caroline och hennes yngsta dotter Foto: Sverina Svedberg

Nyhetsbrev

Hallå där Caroline!

Publicerat 2012.03.29

    I Uddebo, mellan Tranemo och Svenljunga, har ett kollektiv med, gemensamt intresse för skapande verksamt, etablerat sig i den gamla textila bruksorten. De renoverar hus, hantverkar, spelar musik och umgås. Häromdagen fyllde deras föräldrakooperativ 1 år. Vi tog ett snack med deras ordförande Caroline Bergmann.

    Hur gick det till när ni bestämde er för att dra igång det här?

    -Tillfälligheter; människor som ville skapa en gemenskap och ett rivningslov på en stor timmerbyggnad.

    Ah, varför valde ni just Uddebo?

    -För att förutsättningarna fanns. Ett utdömt litet samhälle, billiga hus och människor som ville göra något bra av det. Det kunde bara bli bättre vad vi än gjorde, och de redan boende i byn var positiva från första stund.

    Ok, vad har ni för planer med Uddebo?

    -Att fortsätta bygga och att skapa en fin plats att leva på.  Det verkligen är upp till dem som bor på en plats att forma och utveckla den. Det är lätt att glömma bort i en större stad men i ett så här litet samhälle blir det väldigt tydligt.

    Har ni några särskilda regler i ert kollektiv?

    -Jag ser oss inte som ett kollektiv eftersom alla har sina egna intressen och ingångar, men vi lyckas ändå enas kring vissa gemensamma framtidsvisioner. Vi hjälper varandra, bygger ett samhälle med kultur och tror på den gemensamma kraften. 

    Kan man haka på, och hur gör man i så fall?

    -Kom hit. Vi har bygghelger 1 gång i månaden och däremellan har vi andra roliga och galna upptåg. www.uddebo.se

    Har ni något roligt på gång framöver?

    -Ja, den 21 april har vi skulpturbyggardag där bygger stora skulpturer av trä, betong och skrot. Vi kommer även ha klädbytardag då, eftersom det är en nationell sådan den 21 april. Den 5 maj har vi något vi kallar Gula Vågen. Vi kör in med en tom buss till Göteborg och försöker fylla den med personer som vill ut på landet för en dag. Väl där bygger vi tillsammans på det Gula Huset och så bjuder vi på musik och mat. Kom till Villa Bel Parc, i Slottsskogen i Göteborg den 5 maj kl. 10.00, så kan du hänga med.