Bild: Ola Kjelbye

 Bild: Ola Kjelbye

Lokalt

Hallå där Åsa Bernlo!

Publicerat 2015.01.14

  • Film
  • Göteborg
  • Intervju

Åsa Bernlo, som tidigare varit vd för Filmfestivalen, är nu filmutvecklare för Göteborg (mellan det har hon hunnit vara ansvarig för Mediedagarna i Göteborg). Vad innebär det och hur kan filmkreatörer få hjälp av henne? Vi ville veta mer och ställde några frågor.

Hur ser visionen för Göteborg som Filmstad ut?

Simpelt uttryckt är visionen att Göteborg ska vara en stad som det är intressant att leva och verka i för alla som arbetar inom området rörlig bild – och att staden ska erbjuda en kreativ miljö som lockar hit fler som vill vara med och bidra till utvecklingen.

Vilka stora utmaningar för att förverkliga visionen ser du framöver?
Den största utmaningen lokalt är att hitta de bästa möjligheterna för staden att kunna bidra till en kreativ miljö dit man vill söka sig för att utvecklas som filmare – men lika gärna som till exempel bildkonstnär, musiker, spelutvecklare eller designer. Film existerar inte i ett vakuum. Och ju bättre villkor vi gemensamt kan skapa för alla former av kreativ verksamhet, desto mer intressant tror jag att Göteborg kan bli som stad. Nationellt handlar det om att Sverige måste få samma möjligheter som huvuddelen av övriga världen att vara med och konkurrera om inspelningar genom till exempel produktionsrabatter.

Göteborgs Stad har antagit en filmstrategi med bl.a. filmlotsen Torbjörn Kvarefelt på BRG och din tjänst som filmutvecklare. Hur förhåller du och filmlotsen er till varandra?
(länka till den förra)
Filmlotsen är en jättebra stödfunktion för alla som planerar att filma på plats i Göteborg. Lotsen kan bidra med kontakter och kunskap kring tillstånd och underlätta när det gäller tillgången till både det offentliga rummet och stadens myndigheter och förvaltningar. Förhoppningsvis kan Filmlotsen också vara en hjälp för alla dem som arbetar inom staden och får frågor i samband med inspelningar.
Min roll är att överse och samordna hela stadens satsning, så Torbjörn Kvarefelt och jag har regelbunden kontakt i alla möjliga frågor. Men framförallt är det viktigt för mig att ha tät kontakt med de som arbetar inom filmbranschen. Satsningen tar ju sitt avstamp i vad branschen behöver och grunden för allt vårt arbete är att stärka branschen och göra vad vi kan för att förenkla och förbättra utifrån de verksammas behov och önskemål.

Vad ingår mer (än din och Torbjörns tjänster) i satsningen?
Förutom att verkligen sätta området rörlig bild på agendan så innebär stadens filmstrategi tydliga ekonomiska tillskott till filmproduktion. Film i Väst har fått 4,5 miljoner som ska gå till produktionsstöd, Lindholmen Science Park ska driva branschutvecklande verksamhet och har 2 miljoner kronor att dela ut till innovativa utvecklingsprojekt och Enheten för Kulturstöd på Kulturförvaltningen hanterar ytterligare totalt 2 miljoner kronor som ska gå till filmproduktion.

Vill man ha mer information om de olika nya stödformerna så kan man antingen kontakta mig eller höra av sig direkt till Martin Svensson på Lindholmen Science Park eller Ulf Sigvardson som är filmutredare på Kulturförvaltningen. Mer information finns också på Lindholmen Science Parks hemsida och Kulturförvaltningens hemsida.

Vilka styrkor har Göteborg/Västra Sverige inom filmområdet?
Framförallt finns redan idag massor med människor med kompetens, erfarenhet och idéer. Från kreatörer till filmarbetare av alla slag och med kunskap om vitt skilda genres – alla finns här. Aktörer som Film i Väst och Göteborg Film Festival men också de Göteborgsbaserade produktions- och postproduktionsbolagen, har satt västra Sverige på kartan både nationellt och internationellt. Det finns också en öppenhet för samarbete som gör Göteborg intressant. Och så har vi miljöerna, från stad till hav och samhällen till skog – allt finns här, avstånden är korta och tillgängligheten är bra.

Hur kan filmkreatörer få konkret hjälp av dig?
Hittills har frågorna handlat om allt från elskåp och parkeringar, via samarbeten kring föreläsningar och fortbildning, till arbetsmiljöfrågor, idéutveckling och internationella kontakter. Det är verkligen fritt fram att höra av sig i precis vilka, helst filmrelaterade, ärenden som helst – så försöker jag hjälpa till med det jag kan, eller skicka vidare till personer som vet bättre. Vi bygger den här satsningen utifrån de branschens behov, så alla kontakter är bra och alla frågor bidrar förhoppningsvis till att filmstrategin kan utvecklas och stärkas på sikt.

Ok, tack så mycket. Hoppas du får en bra filmfestival nu!