Foto: Ola Kjelbye

 Foto: Ola Kjelbye

Nyhetsbrev

Hallå där Åsa Bernlo!

Publicerat 2010.09.28

    Den 14 oktober arrangerar ni en galakväll på Draken där biljetterna kostar 1200 kr. Varför då?

    – För att vi har fått Västra Götalands och stadens förtroende att öka på prissumman på vårt Nordiska filmpris, från tidigare 100 000 kronor till 1 miljon kronor! Galan är till för att fira detta, men också för att skapa långsiktighet i priset. Vi vänder oss främst till näringslivet, men självklart kan man också som privatperson köpa en biljett och på så sätt bidra till att skapa en fond för priset som nu blir ett av världens största filmpris. 

    Det låter lite som ett amerikanskt sätt att ragga pengar?

    – Nja, galan är kanske det, men så kallad ”crowd funding” (att låta många bidra till ett projekt) är inte speciellt amerikanskt. Det är ett internationellt begrepp och har blivit mer och mer populärt. Idag är ju också samproduktioner ofta det enda möjliga sättet att göra film på.

    Är det viktigt att det är en stor summa pengar till det här priset?

    – Inte för priset i sig, det är redan oerhört välrespekterat, men pengarna kommer definitivt att kunna bidra till utvecklingen av den nordiska filmen. Det finns inga krav att pengarna ska användas till en ny produktion, bara en djupt känd önskan, och det får ju ofta den effekten. Andreas Öhman, som regisserat den nu aktuella ”I rymden finns inga känslor”, fick till exempel vårt stora kortfilmspris Startsladden 2009 för sin kortfilm ”Mitt liv som trailer”.

    Vilka filmpriser konkurrerar ni med?

    – Det här priset är helt unikt. Det finns bara några få priser som är på den här nivån i världen i dag, till exempel ett i Dubai. Att kunna addera den stora prissumman till ett pris som redan har väldigt gott rykte tycker vi är fantastiskt.

    Hur många har anmält sig till galan? 

    – Vi är jättenöjda hittills. Biljetterna börjar faktiskt ta slut. Vi har 500 stycken platser och det är kanske 60 -70 kvar. Det här är ju ett väldigt konkret sätt för näringslivet att stödja filmbranschen och utveckla regionen på, och det har visat sig vara ett enormt stort intresse.

    Vad får man för pengarna?

    – Ett högt underhållningsvärde! Först mingla och äta gott i Drakens foajé och salong tillsammans med alla andra som har köpt biljetter vilket är en massa fantastiska människor från regionens näringsliv. Sen får man lyssna till ett samtal som Fredrik Lindström leder mellan Jeanette Bonnier och vice vd för filminstitutet Bengt Toll som handlar om ” Stor i Norden Stor på jorden? ”  Sedan kommer regissören och skådespelare bakom filmen ”Himlen är oskyldigt blå” och pratar och därefter premiärvisas filmen. Och så har vi Anna von Hausswolff i salongen som framför musik. Man får också sitt namn i tackannons och på vår webbsida, samt ett litet diplom med sig hem! Förhoppningsvis ska man känna att man fick ett stort tack för att man var med och bidrog till fonden.

     

    Tack så mycket och Lycka till!!

    Nyhetsbrevsredaktionen genom Anna-Stina Lindén Ivarsson