Bild: ADA

 Bild: ADA

Nyhetsbrev

Hallå där Anders Persson!

Publicerat 2012.12.07

    Du håller i trådarna för Västra Götalandsregionens satsning på kulturella och kreativa näringar (KKN). Sen 2009 har ni storsatsat på näringarna. Vid årsskiftet är det slut och vi undrar såklart vad som händer nu och vad ni har gjort under 3 år?

    - Handlingsprogrammet har varit indelat i 4 arbetsområden. Ett handlar om affärsutveckling där vi har arbetat med att göra det enklare för studenter, nystartade företag och etablerade företag att tjäna pengar. Vi har utbildat affärsstödssystem i att bli bättre på att coacha kulturföretag och vi har byggt sajten www.genvag.nu där man kan lära sig en massa om företagande.

    Det andra området handlar om affärsutveckling av platsrelaterade kultursystem där vi har finansierat ett utvecklingsarbete för fem helt olika platser i regionen med sina egna unika kulturella profiler.

    Vi har arbetat med nätverksbyggande genom sajten www.welovethisproduct.se och vi har initierat en tankesmedja som har tänkt .

    En massa grejer alltså. Vad har utövarna/kreatörerna lärt sig av allt detta tror du?
    - Jag vet att det gett en mycket större förståelse och kunskap hos affärsstödssystem om kulturella och kreativa näringar samt att många kreatörer har vågat söka upp affärsstödssystemen för att få hjälp med sitt företagande eller att starta företag. Jag vet också att vi har börjat sy ihop alla de duktiga aktörerna i regionen som jobbar inom området så att vi tillsammans kan ge utövarna det bästa vi kan.

    Sedan tror jag att Västra Götalandsregionen har ökat sitt försprång gentemot andra regioner i Sverige då det gäller stöd och utveckling av Kulturella och kreativa näringarna (KKN).

    Kommer ni fortsätta att satsa? I så fall på vad?
    - Mycket av handlingsprogrammets resultat och metoder kommer nu att implementeras i befintliga verksamheter. Sedan finns det några områden där det behövs mera utvecklingsarbete i form av piloter och projekt. Ett exempel är att skapa testarenor och Lab mellan KKN och mera traditionella näringar men även mellan KKN och offentlig sektor.

    Vad är viktigast att tänka på som region om vi vill bli riktigt starka inom KKN?
    - Att ha mod och djärvhet att våga prova okonventionella metoder samt ha förtroende för målgruppen samtidigt som man styr processen med både hårdhandskar/piska men mest med silkesvantar/morötter och glada tillrop…

    Ok, tack och lycka till.