Aktiviteter

Göteborg fyller jämnt

Publicerat 2011.08.27

    2021 fyller staden 400år. Hur firade man sist? Hur ska vi göra nu?

    Den stora utställningen år 1923 till Göteborgs trehundraårsjubileum tillkom under riktigt svåra förhållanden. Det första världskriget följdes av 1900-talets tuffaste lågkonjunktur. Sommaren 1923 var dessutom ovanligt regnig. Ändå blev detta jubileumsfirande en succé och ett gränsmärke i Göteborgs historia. Utställningen visade upp den industriella kapaciteten Sverige och i Göteborg. Men man satsade också man på institutioner och byggnader, som fortfarande 100 år senare är viktiga markörer i Göteborg: Liseberg, Svenska Mässan, Naturhistoriska museet, Botaniska trädgården och Götaplatsens utformning för att nämna några. Hur blev detta möjligt? Har vi något att lära av hur man tänkte och vad man ville för 100 år sedan?

    Nu formerar sig staden återigen för ett jubileum. Om 10 år smäller det. Vad ska vi göra då? Och hur ska vi göra det?

    Martin Fritz, professor emeritus vid institutionen för ekonomisk historia vid Göteborgs universitet talar om hur det gick till vid det förra jubileet.

    Projektledaren för stadens officiella satsning Göteborg 2021; Therese Brusberg talar om hur de tänker kring uppdraget och de sju grupper man har satt samman för att arbeta fram idéer som kan göra avtryck för framtiden.

    Men ett gäng fria kreatörer har också börjat tänka på hur de vill fira staden. Magnus Helldahl från House of Win-Win har tagit initiativ till Grupp 8 – Den kreativa staden, Han kommer och pratar om deras planer. Vi avslutar med en öppen diskussion.

    Naturligtvis finns det ingångar för dig att vara med och dra ditt strå till stacken till Göteborgs fyrahundraårsjubileum. Här blir du insatt i hur, och du får träffa några av spindlarna i nätet.

    Vi drar igång 18:00 den 18 oktober i auditoriet på Röhsska museet. Dörrarna öppnas redan 17:30 för lite försnack över ett glas. Det kostar ingenting men anmäl dig till info@adasweden.se senast 17 oktober. Platserna är begränsade och först till kvarn gäller så vänta inte med din anmälan.