Foto: Alicia Hansen

 Foto: Alicia Hansen

Intervju

Frans Johansson?

Publicerat 2013.05.13

  Nu på onsdag är det dags för Handelskammardagen 2013 i Göteborg. I år är det Frans Johansson som är huvudtalare. Han är grundare av The Medici Group. Han arbetar med frågor som rör innovation och utveckling. Frans Johansson har skrivit två böcker, The Medici Effect och nu senast The Click Moment.

  Hej, vad gör du Frans?
  Jag är just nu på möten i Schweiz då jag sitter i en advisory board för ett läkemedelsföretag. Därefter kommer jag till Göteborg för Handelskammardagen.

  Vad handlar din nya bok om? 
  En annorlunda syn på strategi. Det finns en övertro på logik, trots att det gång på gång visar sig att det är andra faktorer som spelar större roll. Logik kommer att leda dig till samma plats som alla andra, men om du kan hantera oförutsägbarhet har du en större chans att sticka ut i mängden.

  Du talar ofta om skärningspunkten, vad innebär den?
  Om du är öppensinnig nog att "placera dig" i skärningspunkten mellan olika branscher eller kulturer så ökar dramatiskt chansen till att du hittar innovativa och banbrytande idéer som ingen annan har tänkt på. Du kan helt enkelt kombinera saker som inte har kombinerats förut.

  Varför är det så få företag och samhällen som vågar tänka nytt? 
  Återigen för att man förlitar sig på logik. Man kan till exempel få banbrytande idéer genom att vända sig till de som inte är experter, eller genom att leta efter lösningar i ett helt annat fält än det man arbetar i. Men sådana metoder undviker man eftersom de verkar riskabla.

  Vilka fördelar har ett mångkulturellt samhälle?
  Vi hittar fler smarta lösningar i ett mångkulturellt samhälle. Men då gäller det att vi aktivt använder den mångfald som finns.

  Vad ser du för någon skillnad mellan Sverige och USA?
  I USA har man arbetat med frågor kring mångfald väldigt länge, men i Sverige har intresset nyligen vuxit fram.

  Vad tycker du om det kreativa klimatet i Göteborg?
  Att det har potential. Det finns väldigt många olika typer av företag, mycket kunskap och en ambition att göra något av det.

  Vad har du på gång efter Handelskammardagen?
  Väldigt mycket. Vi inleder nu ett stort arbete med en ny kund som är en global bank, och så går vi in i en ny fas med en annan spännande kund - regeringen i Trinidad Tobago.

  Tack för samtalet, vi ser fram emot att följa dina fortsatta utmaningar.