Foto: Antonella Arismendi

 Foto: Antonella Arismendi

Aktiviteter

Om fashion och ondska

Publicerat 2011.12.05

    Hur ser förhållandet mellan mode och ond design ut? Hur ser ondska ut i modebilden? Varför kittlas vi av vampyrer, dödskallar och svart magi?

    Gothkultur lånar vitmålad estetik från odöda, metalkultur har referenser i blod och eld. High end fashion som Calvin Klein och Dolce & Gabbana anklagas för att spela på gruppvåldtäkter i reklam.

    Har det någon betydelse att Utöyamördaren hade Lacoste på sig? Är nu varumärket kopplat till ondska? Kan man bära Coco Chanel trots hennes koppling till nazismen? Är John Galliano rumsrent efter hans rasistiska uttalanden? Och vad händer om den onda outfiten är rättvisemärkt, tappar den i feeling då?

    ---------------------------------------------------------------------------------------------

    Vi har bjudit in en panel för att snacka mer om Ondska som uttryck i mode:

    Karoline Bakken Lund designer på norska jeansmärket Anti Denim med formspråk inspirerat av mörker och ondska, tydligt kopplat till metal-estetiken som är stark i Norge. Reklambyrån Anti med kunder som Pepsi, MTV och Snöhetta ligger bakom.

    Sara Kristoffersson, fil dr och gästprofessor på Konstfack och kritiker på SvD. Har bland annat skrivit om mode & makt och fångkläder som maktredskap.

    Jakob Wenzer, etnolog, Centrum för konsumtionsvetenskap (CFK). Intresserad av hur begär kopplas till ondska och onda symboler. Har bland annat forskat på estetiken i energidrycker med monster, kikarsikten, kaos och våldsamheter.

    Malin Holgersson, Kokokaka och konsttidskriften Ful är moderator. Hon gjorde alldeles nyligen kulturdokumentären Bilder av våld för Radioteatern i SR P1 och har för samma redaktion även gjort dokumentären Ondskans landskap – surrealism, amoral och rumänska vampyrlegender.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------

    Vi ses på Röhsska museet, tisdagen den 13 december 17:30. Dörrarna är öppna från 17:00. Det kostar ingenting men man behöver anmäla sig på info@adasweden.se. Platserna är begränsade så vänta inte med din anmälan.

    Varmt välkomna!