Bild: Pia Aleborg

 Bild: Pia Aleborg

Aktiviteter

Planerad eller oplanerad stad, vad blir bäst?

Publicerat 2011.10.17

    Nästa vecka (24-25 oktober) välkomnar Göteborg norra Europas första arkitekturmässa till stan. Vi är med på ett hörn men seminariet Planerad eller oplanerad stad, vad blir bäst? Vi lyfter frågan om att kontrollera en stads utveckling eller släppa den fri. Finns det något som är bättre eller sämre?

    Vad händer när medborgarna tar över en stad helt och hållet? Gräsrotsinitiativ anses ju av vissa vara den vackraste formen av demokrati, men funkar det så i verkligheten? Och vem säger att arkitekterna är experterna när vi ska bygga städer?

    Som utgångspunkt i diskussionen använder vi oss av ett verkligt Case. Den aktuella fristaden Christiania i Köpenhamn. Extremt kanske men det skall väl få oss varma i kläderna.

    Thomas Entmann, pressansvarig för Christiania, ger oss historien och framtidstankarna. Efter det kör vi en paneldiskussion med: Tina Saaby Madsen (Köpenhamns stadsarkitekt), Helena Bjarnegård (Gbgs Stadsträdgårdsmästare) Magnus Sigfusson (Stadsbyggnadschef Bygg, Stadsbyggnadskontoret i Gbg), Johannes Åsberg (YIMBY) och Björn Siesjö vd Kanozi.

    Tisdagen den 25 oktober klockan 11.00 – 13.00 håller vi på. Aritekturmässan håller till i Svenska mässan på mässans gata 20 I Gbg.

    Det kostar 295:- att gå på seminariet, som du bokar här. Gratis entrébiljett till mässan ska man kunna greja genom den här länken: http://eventus.trippus.se/KP_free