Bild: Elisabeth Dunker

 Bild: Elisabeth Dunker

Intervju

Elisabeth Dunker?

Publicerat 2011.12.20

    På Stigberget huserar Elisabeth Dunker och hennes blogg Fine Little Day. Bloggen har bland mycket annat hamnat på Times (listan tyvärr inlåst bakom betalvägg) och Martha Stewarts listor över världens bästa designbloggar. Elisabeth gör olika designuppdrag i gränslandet styling - foto - illustration - produktformgivning - grafisk design. Det senaste var kollektionen Things för Urban Outfitters. Och så har det glunkats om samarbete med tunisiska producenter, med obegränsad konstnärlig frihet.

    Hej vad gör du Elisabeth Dunker?
    Jag far omkring i studion och packar paket – affischer, kuddöverdrag, böcker och prints som ska skeppas iväg ut i världen. Många till USA, England, Frankrike och Australien men även till Sydkorea, Tjeckien och Israel. Jag varvar alltså geografilektioner med rent fysiskt arbete.

    Massor av saker händer kring dig hela tiden, det mesta kopplat till din nationellt och internationellt välbesökta hemsida Fine Little Day. Hur började det hela?
    Trevande och försiktigt! Faktum är att när jag först kom i kontakt med bloggvärlden, 2007 hade jag i princip noll hum om vad en blogg var för något. Dessutom var jag grön och oerfaren i stort vad gällde allt som hade med webb att göra. Men när jag insåg att jag själv hemma på min kammare med några få knapptryckningar, kunde publicera något på nätet för andra att ta del av, såg jag till att lära mig forumet illa kvickt. Tanken på att kunna dela bilder och kommunicera med människor världen över var oerhört lockande för mig.

    Vad har ditt aktiva arbete med bloggen / hemsidan betytt för din karriär som formgivare?
    Mycket. I princip alla mina uppdrag jag får in idag kan på något sätt härledas till min närvaro på webben. Även mina självinitierade uppdrag förankras, testas och fortplantas där. Det är bloggen som är kärnan, hjärtat i hela min verksamhet. Jag har förstårs lagt ner många timmar, mycket arbete på den. Men det fantastiska är att det hela tiden varit lustbetonat arbete. Det här är något jag verkligen gillar att arbeta med. Bloggen har även betytt mycket för mig personligen. Jag har helt enkelt vuxit som människa av all fin bekräftelse och feed back jag fått genom åren.

    Berätta lite om Urban Outfitters-projektet, vem var det som frågade chans på vem?
    UO frågade chans och jag tackade smickrad ja. Jag blev tillfrågad om jag kunde göra en slags kökskollektion av en CD på Urban Outfitters, Andy Beach (som för övrigt bloggar själv på Stork bites man och Reference Library). Jag har stor respekt och beundran för Andys arbete och smak så jag blev glad och mallig när han frågade. Uppdraget var fritt. "Gör något du själv skulle vilja köpa eller ge bort" löd det.
    Ett kul prestigeuppdrag, men svårt! Jag önskar att jag fått det under lugnare omständigheter, och inte under dubbelarbetande förhållanden som jag hade under den tiden. Kommunikationen med UO flöt på smidigt och de var hela tiden uppmuntrande och glada över vad de fick se. Det kändes tacksamt.

    Och nu är du och Anna Backlund både formgivare, kreativt ansvariga och varumärkesutvecklare för ett helt nytt varumärke Rym. Som tillverkas i Tunisien. Berätta mer!
    Det är en rätt galen historia. Ett tunisiskt par kontaktar mig och Anna på varsitt håll (ovetandes om att vi delar studio tillsammans). De bjuder ner oss till Tunisien för att de vill att vi ska göra "några mönster" till dem. Väl där öppnar sig Sesam för oss. De tar oss runt på turne och vi får se fabriker och tillverkningsmöjligheter på mycket nära håll. De frågar oss vad vi skulle vara intresserad av att göra. - Mjaa, kanske porslin säger vi och vips står vi i en porslinsfabrik. Kanske läder... och de tar oss till en läderfabrik osv.
    Det hela slutar med att vi ska producera en kollektion av trä, textil, mattor och porslin. Dessutom ska vi göra deras grafiska profil, webbsida, monter till mässor, styla och fota/iscensätta produkterna – Skapa ett varumärke helt enkelt. Vi vet ännu inte vad det hela slutar men vi hoppas att det blir bra!

    Har du avklarat dina drömprojekt nu eller finns det några kvar i byrålådan som du vill berätta om?
    En dröm vore att få arbeta utifrån ett mer konstnärligt perspektiv i förlängningen. Det finns ideer och projekt som pockar på min uppmärksamhet, ropar och drar i mig i perioder. Men de tystas ner dem eftersom där inte finns tid eller möjlighet idag. Men en dag, hoppas jag.
    Vad gäller formgivning skulle jag tycka att det vore fantastiskt att få jobba mer konkret med återvinning i framtiden. Jag hade det som önskemål när jag gjorde kollektionen för UO t.ex., att vi skulle trycka på återanvänd textil. Men det var för komplicerat och kostsamt tyvärr.

    Lycka till med allt, och vi ses på nätet!
    Tack! Vi ses.