Bild: Konjunkturinstitutet

 Bild: Konjunkturinstitutet

Forskning & Rapporter

Efter regn kommer sol

Publicerat 2011.12.21

    Konjunkturinstitutets nya rapport är ingen glädjeläsning om nu någon förväntade sig det. KI tror att den akuta skuldkrisen bedarrar under första halvåret 2012, att förtroendet återvänder och att Riksbanken sänker reporäntan till under 1 procent under 2012.

    Finanspolitiken bedöms bli svagt expansiv 2012 men ingen ytterligare expansiv finanspolitik förutses därefter för att mildra lågkonjunkturen. Man räknar med arbetslösheten kommer att hänga med ett bra tag.

    Innan EU löst statsskuldskrisen kommer osäkerheten och därmed svag tillväxt att bestå. EU-länderna hankar sig nu fram. Hela tiden genomförs olika åtstramningspaket och om den processen fortsätter kommer statsfinanserna så småningom att bli uthålliga. 

    När väl osäkerheten släpper och med lite draghjälp från en starkare konjunktur i bland annat USA kan förtroendet på de finansiella marknaderna snabbt återvinnas. Då faller statsskuldräntorna i de utsatta länderna, börskurser och förtroende stiger vilket leder till att tillväx-ten repar sig.

    Alternativet att ett eller flera EU ställer in betalningarna vilket skulle äventyra tunga banker och i förlängningen hela Euro-samarbetet. Ett annat orosmoment är Kinas ekonomi, blir det kärvt där blir det kärvare här.

    Lågkonjunktur är tuff skit, men tänk på att det också innebär möjligheter. Många framgångsrika företag starter just då och somliga passar på att kapa marknadsandelar.