Övrigt

Det händer runt Järntorget

Publicerat 2009.03.27

Ur byggkaoset runt Järntorget börjar nu ett kreativt kluster att ta form runt Lagerhuset och Esperantoplatsen. Vi lyckades fråga KV-studenten Malla Lindahl lite om vad som verkar vara på gång i ett av stans kreativa kluster.

- Det händer mycket, en rad nya planerade verksamheter runt Esperantoplatsen, bland annat för dans och scenkonst ger en känsla av att ett nytt kulturcentrum byggs upp inom en snar framtid! Detta känns spännande och hoppfullt. Det har bland annat flyttat in ett gäng krogmänniskor och kreatörer (M2-gänget) bredvid Dansforum. De har renoverat upp lokalerna till en krog/barmiljö och söker nu utställningar och kulturprojekt att fylla lokalerna med.

Hellen Smitterberg konstnärlig ledare på Pustervik ser också att mycket händer i området.

-Jo Lagerhuset håller på att renoveras, och i tisdags (24/3) klubbade kulturnämnden att Pustervik ska flytta dit. Utredningen om flytten går vidare, men tanken är att flytten ska genomföras från och med 1/1-10. Stora scenen ska dock finnas kvar i de gamla lokalerna tills vidare.

Det finns också planer på att bygga en ny gästspelscen utanför lagerhuset. Sen kommer ju Lars Norén och Ulrika Josefsson som nya chefer till Folkteatern efter sommaren, och då ska folkteaterns ombyggnad vara färdig, och vad jag har förstått bygger de en ny scen för barnteater.

-Det är en allmän uppfattning  att Järntorget är ett av de områden i norra Europa med mest utvecklingspotential.