Intervju

David Karlsson

Publicerat 2009.02.20

  Kulturutredningen är fortfarande färsk. En av dem som både har suttit i utredningen och medverkat i debatten efter att den kommit ut är David Karlsson. 

  Hej, vad gör du David?

  Jag arbetar med Nätverkstan i Göteborg. Vi sysslar med mångahanda ting inom kulturlivet, bl a driver vi projekledarutbildningen Kulturverkstan.

  Vid sidan av det är jag diversearbetare i kulturlivet; frilansskribent mm.

  Varför är en kulturutredning egentligen viktig?

  Kulturutredningen är viktig eftersom vi den svenska kulturpolitiken stelnat i sina former. Behovet av en översyn och modernisering är stort. 

  Varför lämnade du kulturutredningen?

  För att göra en lång historia kort: Jag tappade förtroendet för huvudsekreterarens sätt att leda arbetet. Några veckor efter att jag slutat omplacerades han.

  Kan du, med gott samvete, rekommendera ungdomar som står inför karriärsval att välja kultursektorn?

  Inte om man betraktar det som "karriärval". En rad undersökningar som publicerats nyligen bekräftar det som alla i kulturlivet redan vet: Konstnärligt arbete är i de allra flesta fall ett låglöneyrke. De fasta jobben är få och blir färre. Den som vill ha rimlig inkomst och trygghet bör nog satsa på något annat.

  Men om man inte kan låta bli och är villig att ibland leva på gröt, ja då kan det vara frestande. Man måste dock vara inställd på att arbetet måste vara sin egen belöning (eftersom det är så ovisst med andra belöningar).

  Jag skulle dock vilja vända på frågan: Behöver inte alla vi andra, vi som inte är konstnärer, konsten i samhället? Hur skulle ett samhälle utan konstnärer se ut? Därför är det viktig att konstnärerna får rimliga förutsättningar att försörja sig. Därför behöver vi en stark kulturpolitik.

  Vad är riktigt viktigt att tänka på just nu?

  Klimatförändringarna.

  Tack så mycket!