Intervju

Carina Sundqvist

Publicerat 2009.08.17

  Inspiration är viktigt för så väl fritid som arbetsliv. Därför ville vi veta mer om vad Carina Sundqvist som driver Inspirationsbyrån håller på med.

  Hej, vad gör du Carina Sundqvist?
  Jag uppfinner upplevelser för att bidra till en hållbar utveckling i världen. Jag vill att människor ska konsumera upplevelser framför prylar. Därför behövs en inspirationsbyrå som levererar roliga och utvecklade upplevelser häromkring. Jag, som är byggnadsantikvarie, skriver just nu nytt manus för en "Fyrsafari" som jag en ny kund beställt, det är inspirerande.

  Vad är egentligen Inspirationsbyrån?
  Inspirationsbyrån blandar ihop begrepp och låter en fantasifull turistbyrå blandas med en nyfiken och kreativ eventbyrå för att se vad vi kan skapa. Vi är moderna folkbildare som vill sprida kunskap och inspiration på nya, kreativa och utvecklande sätt. Vi anordnar föreläsningar och seminarier, guidningar, miniresor och Walking Dinners samt skräddarsydda upplevelser för näringsliv och privatpersoner. Varför inte boka en litteraturföreläsning med favvoförfattaren hemma hos din vän i 60-årspresent?! Sånt gör vi.

  Vad är inspiration och hur uppstår det?
  Inspiration kan uppstå ur vad som helst om vi tillåter det. Jag lever med inspirationen som ledstjärna och väljer att se hela världen som min inspirationskälla. För mig är inspiration det som kommer när tanken leder mig vidare. Om jag först fått ny kunskap eller en ny upplevelse så leder det mig vidare till nya tankar och nya idéer, det är inspiration för mig. Man kan aktivt hitta inspiration, det är ett förhållningssätt till verkligheten. Man kan inte vänta på den utan måste utsätta sig för livet, nya möten och nya händelser för att det ska uppstå inspiration inom oss. Och det är härligt! Det leder oss vidare och gör att vi utvecklas.

  Hur kan inspiration smitta?
  Inspiration hör samman med kreativitet. Jag tror inte att människor har förstått hur kreativa vi egentligen är. Vi kan ju skapa precis vad vi vill. Det som saknas, kan någon ta tag i och ordna. Jag tyckte att det behövdes ett modernt sätt att sprida historia och kunskap om vår bakgrund, därför startade jag Walking Dinner i Göteborg, som förenar en guidad tur med trerätters middag på olika resaturanger! Då förenas god mat med ny kunskap, nya möten och glad trevlig stämning. Om var och en hade gjort likadant, delat med sig av sina idéer, sina kunskaper och sin inspiration till andra, tänk vilket samhälle vi hade fått!!!

  Jag vet att du bland annat gör inspirerande guidningar, kan du tipsa om några promenadstråk eller platser som ger mycket inspiration?
  Absolut! Jag gillar verkligen att gå från Valand hela Vasagatan och upp till Skansen Kronan för att titta på utsikten över stan. På Vasagatan kan du studera hur arkitekturstilarna under 1800-talet skiftade ungefär vart tionde år. Det finns exempel på arkitekturinspiration från romarriket, renässansen, gotiken samt den mixade stilen; eklekticism, som tog in det mesta av allt och byggde överdådiga fasader med extra mycket putspynt. Vasagatans arkitektur är exempel på hur människor inspirerats av tidigare stilideal och gjort något nytt av det hela, nya stilar som bygger på det gamla. Om du vill veta mer boka in en guidade tur med mig. Lycka till med inspirationssökandet!

  Tack så mycket och lycka till!