Lokalt

Naturen som designer

Publicerat 2013.11.06

Vi har fått hit Janine Benyus, en av pionjärerna bakom biomimiken, som handlar om att inspireras av naturens konstruktioner, strukturer och material. Och hon vill träffa er kreatörer!

Under en jakttur i Alperna 1941 fick schweizaren George de Mestral sitt livs idé. När han klappade sin jakthund upptäckte han att pälsen var full av kardborrar, och så föddes kardborrebandet. Succé ända till månen när Nasas astronauter använde det i sina rymddräkter. Sedan dess har biomimiken bara växt. En annan milstolpe är när Janine Benyus 1997 gav ut sin bok Biomimicry: Innovations inspired by nature som utgår från naturens 3,8 miljarder år av problemlösning och design genom evolutionen.

Biomimiken sträcker sig över arkitektur, industridesign, biologi, kommunikation, kläder, material, areodynamik och innovation. Det har använts till allt från valfenor som flygplansvingar, lotusblad som självrengörande ytor, ugglefjädrar för tysta tåg, spindeltråd som supermaterial och hajhud som simdräkter.

- Evolutionen designar genom att utveckla alla tänkbara möjligheter och sedan pröva dom genom den extremt hårda sållningsprocess som kallas överlevnad. Det gör naturens design optimal på ett sätt som vi sällan kan åstadkomma, säger Janine Benyus. En fisk med mindre friktion i vattnet ödslar mindre energi, en val med effektivare bröstfenor kan äta mer och en växt som inte kan bli smutsig får mer solenergi och växer därför snabbare än sina konkurrenter.

Janine Benyus har också grundat Biomimicry Guild och The Biomimicry Institute som har varit avgörande för utvecklingen inom Biomimik. Nu blir hon i likhet med Al Gore och Kofi Annan belönad med Göteborgspriset för hållbar utveckling som delas varje år ut till personer eller organisationer som gör betydelsefulla förändringar för en hållbar värld. Priset är en miljon kronor. Janine har fått flera andra fina utmärkelser, bland annat FNs Champion of the Earth och Time Magazines Heroes of the Environment. Här kan ni se henne tala på TED.

Gruppen som hanterar Göteborgspriset tyckte att det var viktigt att hon fick träffa er kreatörer när hon är:
Biomimiken handlar om att se möjligheter i naturen - se på saker ur andra perspektiv - därför är kreatörerna viktiga att inspirera. De har stora möjligheter att starkt bidra till hållbar förändring i sitt arbete. I linje med priset som vill sätta ljus på vår tids största utmaning - hur vi skapar en mer hållbar framtid säger Katarina Thorstensson på Göteborgspriset för hållbar utveckling.

--------------------------------------------------------------------------------------

VAD: Föreläsning av Janine Benyus om biomimik för kreatörer
NÄR: Dörrarna öppnar 17:00, föredraget håller på 17:30-18:30 den 19 november
VAR: Stora aulan på HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg

Det kostar som vanligt ingenting men platserna kan ta slut så vänta inte med din anmälan till info@adasweden.se.

Efter föreläsningen har vi ett mindre antal platser för ett fördjupande samtal för er som redan är insatta i ämnet. Det håller på till 21:00. Ange särskilt i din anmälan om du vill delta i det samtalet.

--------------------------------------------------------------------------------------

Ett samarbete mellan ADA, HDK och Göteborgspriset för hållbar utveckling.