Intervju

Bellman Larsson Lindström Nord

Publicerat 2008.12.09

    För femte året i rad har 24 konstnärer bjudits in att göra varsin lucka i årets upplaga av Göteborgs mest direktsända julkalender. Femton minuter varje dag öppnas en lucka fylld med konst, musik eller performance. Nu har vi fått prata med gänget som står bakom traditionen.

    Hej, vad gör ni?

    Vi jobbar som galningar med att göra Göteborgs mest direktsända julkalender, för femte året i rad! Varje dag i december får en ny konstnär eller annan kreativ person/kulturutövare chansen att under 15 minuter fylla kalenderluckan i vårt fönster. Det kan vara musik, performance, textverk, ljud, projektioner, dans ? deltagarnas kreativitet sätter gränserna och utmanar formatet. Vi blir överraskade varje år...

    Varför gör ni det här?

    För att det är vansinnigt roligt, och viktigt! Vi ville skapa en mötesplats för konstnärerna och publiken, pröva att nå ut i en helt vardaglig kontext. Efter första året var vi helt tagna av att det fungerade så bra och att det gav så mycket för alla inblandade, detta med så små medel ? i stort sett utan tid och pengar, men med stort engagemang från alla. Hos oss har man en chans att visa upp sig lite vid sidan av etablerade kulturinstitutioner, kanske testa en idé eller visa ett färdigt verk i en annan form. Vi försöker få till en bra blandning av medverkande, men en del av det roliga med arbetet/kalendern är att även vi som arrangörer inte har full kontroll. Det är så otroligt spännande att få vara med och se hur luckan tar sig olika uttryck, hur deltagarna utmanar dess möjligheter och begränsningar. Publiken är fantastisk, alla tappra och nyfikna som kommer kväll efter kväll i regn och snö.

    Vad gör ni annars?

    Sedan 2004 har vi arbetat med egna och gemensamma projekt i och utanför studion på Första Långgatan, konst, grafisk design och fotografi. Just nu planerar Malin Bellman inköpet av årets julgran och ser fram emot ett rafflande 2009. Monique Wernhamn vill rucka på strukturer och normer. Hon jobbar med performance, där kommunikation och interaktion är en viktig ingrediens. Hos Lo Birgersson är det försörjning i form av fotouppdrag som fått prioritet. Julstök och utrensning ligger också högt på listan i dessa dagar. Ida Lindström försöker förstå hur en sjumånaderskille tänker, däremellan släpar hon kameror, fotograferar och organiserar. Cia Nord längtar efter nästa lucköppning och tycker det är kul med fungerande system.

    Vad har ni på gång nästa år?

    I januari pustar vi ut, i februari gör vi stora planer. Man vet aldrig i vilka former kalendern kan dyka upp nästa år, kanske blir det någon form av ambulerande verksamhet. Kanske bryter den sig ur sitt format och uppsöker dig! Vi funderar också på att sammanställa alla fem åren i bokformat för att paketera Julkalendern och dess idérikedom på ett gångbart sätt året om.

    Vad behöver Göteborg?

    Regnskydd och ett nytt kulturhus som är öppet dygnet runt, t.ex. i Respekts lokaler på Järntorget, perfekt läge! Mer konst, fler samarbeten, mer sol!

    Glöm inte att komma och titta! Varje kväll 18:00- 18:15, eller www.bellmanlarssonlindstromnord.se

    Ok, tack så mycket ha det så bra! Ses på Förstalång!