Intervju

Anna Falck

Publicerat 2008.09.22

    Det är bokmässa och vi passar på att höra lite med Vd Anna Falck om årets mässa och bra böcker.

    Hej, Vad gör du Anna Falck?

    Jag lägger handen på de allra sista detaljerna inför årets mässa. Det är mycket att tänka på, med enormt många som deltar på olika sätt. I år har vi fler än 700 föreläsare, ca 800 utställare och redan nu fler än 800 förhandsackrediterade journalister. Dessutom hanteras tusentals biljett- och seminariekortsbeställningar. Just nu försöker jag pussla ihop möten mellan tre olika kulturministrar, program för Lettlands premiärminister och likaså Kronprinsessan som delar ut Bertil Hults pris på mässan. Det är ett pris på 500,000 kr till en skola som har arbetar framgångsrikt med dyslexi.

    Vad är nytt på Bok & Bibliotek i år?

    Vi har många nya inslag i år. Bland annat bygger Svenska Mässan en ny temporär mässhall, som är färdig lagom till Bok & Bibliotek. Där blir det många spännande bokbord och en god asiatisk buffé. Nytt för i år är också att samtliga seminarier på söndagen ingår i entrébiljetten. Då kan man lyssna på ett sjuttiotal olika programpunkter, med författare som ex. Viveca Lärn, Herman Lindqvist, Katarina Mazetti, Camilla Läckberg,Thomas von Vegesack eller Thomas Bodström. Det blir också inslag med andra personer som är aktuella med nya böcker ex. Joe Labero och Margareta Winberg.

    Vilka stora förändringar i vår omvärld tror du kommer att påverka oss i Göteborg här allra mest den närmaste tiden?

    Klimatfrågan tror jag är en av de frågor som kommer att påverka oss alla allra mest framöver.I övrigt tror jag att kultur och turism är två viktiga frågor att arbeta vidare med. Och de hänger förstås ihop, ett bra kulturutbud är ett bra sätt att locka turister.

    Vilken är den senaste riktigt, riktigt bra bok du har läst, och vad var det som var så bra med den?

    Den senaste boken som gav mig en riktigt, riktigt bra läsupplevelse är "Bära Bud" av Håkan Bravinger. Den handlar om två bröder, Andreas och Paul Bjerre och deras svåra relation. Det är en halvdokumentär skildring av dessa båda, den ena professor i kriminalpsykologi, den andra berömd "själsläkare" under perioden 1913-1925. Håkan Bravinger medverkar på mässan i ett s.k. miniseminarium fredag 26 sept. kl. 17, där han kommer att berätta om just denna bok.

    Om man har jätteont om tid och bara hinner med en grej på bokmässan, vad ska man välja då?

    Oj, vad svårt! Kanske måste jag nog ändå säga att man borde ta sig en promenad genom hallarna. Passera gärna Forskartorget som har många spännande program. Missa heller inte att Mat & Trädgårdsavdelningen, som är en härlig oas på mässan. Om jag ska välja ett eller ett par program, varför inte ett program på torsdagen med den f.d. barnsoldaten Ishmael Beah, eller den mångsidige poeten, skulptören, biskopen och f.d. kulturministern Ernesto Cardenal som medverkar i ett samtal med bl.a KG Hammar. Han är också med på olika scener såsom Internationella Torget, Se Människan och Rum för Poesi.

    Vad tror du om bokmässans framtid?

    Jag tycker att framtiden ser ljus ut. Vi jobbar redan med temasatsningarna inför 2009, 2010 och 2011 års mässa. Det krävs lång framförhållning när vi arbetar med olika länder som vill vara i fokus. Det är många människor inblandade och krävs en hel del planeringe och resurser. 2009 firar vi 25 års-jubileum, har Spanien i fokus, men även Märkesåret Sverige-Finland kommer att uppmärksammas stort. 2010 är Afrika i fokus, då blir det en hel kontinent som ska belysas.

    Tack så mycket, lycka till!