Bild: Cenk Dereli/Nobon

 Bild: Cenk Dereli/Nobon

Just nu

Provokation och kreativitet i staden

Publicerat 2014.03.11

  • Arkitektur
  • Europa

Vi har varit nyfikna på sydöstra Europa ett bra tag. Och nu får vi besök av Cenk Dereli, arkitekt och designer i Izmir, Turkiet. Han håller ett föredrag om situationen i Turkiet med samhällsutmaningar där designers och arkitekter kan sitta på lösningar.

Cenk är en designaktivist som engagerat sig i stadsutveckling, både i teknisk form och i innehållet i städerna.

2003 var han med och grundade Uyku[suz], en organisation för att utveckla en dynamisk miljö i Ta?k??la.2004 deltog han i dig-est’anbul-social intervention som verktyg för kritisk design, 2011 vann han uppdraget att rita Istanbuls nya taxistationer.

Hans masteruppsats hette "Everyday creativity in City-Scape" och handlade om invånarnas bidrag till staden, han doktorerade i arkitektur med inriktning på urban politik och proaktiva designlösningar vid Istanbuls tekniska universitet.

Utöver sin praktik i design, arkitektur och grafik så anordnar han workshops, seminarier, designtävlingar och driver radioprogrammet Open Architecture under egna byrån Nobon.

Cenk är också Pecha Kucha-ambassadör i Izmir samt medlem och koordinator i Architecture for All/Herkes icin Mimarlik.

--------------------------------------------------------------------------------

Vi träffas på Röhsska museet den 12 mars kl 17:00 Det kostar ingenting, men du behöver anmäla dig till info@adasweden.se, och vänta inte för länge om du är sugen för platserna är begränsade.