Bild: Från Bygget

Bild: Från Bygget

Alla tjänar på samarbete

Vi är här tillsammans på jorden, alla vi som bor här. Vi lurar oss ibland att tro vi slutar med vår hud, men våra handlingar och känslor når så mycket längre. Vi har ett gemensamt ansvar och en hel del möjlighet att påverka, särskilt om vi samarbetar. Och vi människor har alltid samarbetat mycket; det är när vi samarbetar som samhället uppstår.

Ny digital teknik, och de mönster vi lär oss av den, ger samarbetet en renässans. Det blir allt mer självklart att dela snarare än att äga, just nu lanseras Air Dine som hjälper oss att äta hos varandra och Klädoteket hjälper oss att dela kläder. Det händer ju förstås något när vi delar bil eller kök; främlingsskapet försvinner vi lär känna varandra -bygger socialt kapital.

Och det är just därför som vi gör mötesplatser så ni kreatörer kan träffas, det är därför vi gjorde Bygget och det är därför vi pushar för Makerkultur.

När man ska samarbeta med andra blir det lätt att man slår sig ihop med folk som liknar en själv, samma ålder, samma kön, samma åsikter och samma kunskap. Det blir enkelt och tryggt.

Men man kan tänka tvärtom också, som H&M gör när de bjuder små lyxdesigners. Inte starta kontor med bara arkitekter - få med ekonom också, inte bara vara juniorer som bildar kollektiv -dra med en senior också, inte bara vara infödda svenskar –se till att få någon som nyss bodde någon annanstans.

För de är ju så med erfarenheter och idéer, de halveras inte när du delar dem, de fördubblas. Och alla vet väl vid det här laget att det är just i mötet mellan olikheter som nytänkande uppstår.

Allt gott,
//Rasmus Heyman, ADA

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng