Foto: Johan Rutherhagen

 Foto: Johan Rutherhagen

Intervju

Ali Mohtadi Tabrizi?

Publicerat 2010.11.12

    Hej Ali, vad gör du?
    Jag har glädjen att vara ordförande i Cradle Net i Sverige, vilket är ett ideellt och ärofyllt förtroendeuppdrag. Föreningen Cradle Net är en icke-vinstdrivande politiskt och religiöst oberoende organisation som syftar till att främja konceptet Cradle to Cradle i Sverige. Till vardags är jag egenföretagare och brinner för att utveckla nya idéer.

    Vad är Cradle Net egentligen?
    Det svenska nätverket Cradle Net består av ett 100-tal kreatörer, designer, miljökonsulter, producenter och arkitekter som gemensamt arbetar för att tillämpa och sprida information om framtidskonceptet Cradle to Cradle (C2C) i Sverige och över världen. Liknande konstellationer finns även i Holland och Danmark. Cradle Net är ett affärskapande nätverk med medlemmar som vill gå ifrån de linjära produktionsmetoderna från vagga till grav till mer hållbara metoder som Cradle 2 Cradle förespråkar.

    Vilka är grundtankarna bakom Cradle to Cradle?
    Cradle to Cradle är ett revolutionerande designkoncept som sträcker sig bortom hållbarhet. Det handlar istället att skapa positiva avtryck genom att använda naturens egna processer som modell för mänsklig produktion och grundar sig på följande tre principer:

    1.     Avfall = näring
    2.     Solen som energikälla
    3.     Främja mångfald

    Den första principen innebär tex att man skulle kunna avskaffa hela begreppet avfall. Ut ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv är det dumt att det överhuvudtaget finns avfall. Det material som ändå är tvunget att bil avfall kan istället ingå i nya cykler i en s k teknosfär motsvarande jordens atmosfär eller hydrosfär.

    Hur verkar ni?
    Föreningen stödjer initiativ och projekt i Sverige som bygger på Cradle to Cradle. Föreningen ska också initiera och stödja samarbeten mellan olika aktörer på nationell (inklusive lokala och regionala aktörer), europeisk och global nivå relaterat till Cradle to Cradle. Vi ordnar event och visar på goda exempel. Det finns en del C2C-produkter i Sverige men få känner till dem. Vi har även som mål att översätta C2C-boken “Cradle to Cradle. Re-making the way we make things” av Michael Braungart och William McDonough till svenska.

    Hur och varför hänger Cradle to Cradle ihop med design?
    Naturen har alltid använt sig av C2C-koncpet och producerar inget avfall tex. Naturen arbetar på ett resurseffektivt sätt för att maximera varje arters levnadsvillkor på planeten. Och alla artefakter som finns runtomkring oss är ju designade. Tänk om vi kunde lära oss mer av naturen och designa produkter och tjänster som maximerade resursförbrukningen och människornas liv för att skapa ett levande, rättvist, hälsosamt, säkert, mångfaldigt och hållbart samhälle. Det är fullt möjligt. Att hela tiden minimera industrins dåliga påverkan på naturen är ett dumt sätt att fortsätta arbeta. C2C har lösningarna och det blir dessutom mer lönsamt, både för producenterna och medborgarna. 

    Hur dockar ni in i andra initiativ i Göteborg och Västsverige?
    Vi välkomnar och stödjer initiativ av medlemmarna runt om i Sverige. Det finns olika kompetensgrupper (såsom Produktutveckling och Industridesign, Arkitektur, Media m m) som privatperson och företag kan ansluta sig till för att vara med och skapa verklig industriell revolution. Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg är medlemmar i Cradle Net och bjuder in till en inspirationsdag den 18 november. Det är ett samarbete mellan Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV vid Chalmers och Göteborgs universitet.