Theo Ågren, konstnär och lärare

Berätta om dej och din arbetsplats
Jag heter Theo Ågren och är utbildad konstnär vid Kunstakademiet i Trondheim, jag arbetar med utställningar och offentliga uppdrag. Det senaste året har jag också kurerat två utställningar och gett ut en bok. Nästa år kommer jag, tillsammans med konstnären Björn Hegardt som jag samarbetar med, att ge ut boken A Guide to Gravitys End. Vi kommer också att göra en utställning i Ålesund.

Min ateljé hemma i Sätila började jag bygga för omkring fyra år sedan. Byggandet har tagit en del tid men nu äntligen har jag en funktionsduglig och trivsam miljö att arbeta i. En av anledningarna att det tagit tid är, förutom lättja, att jag försökt bygga skonsamt för miljön, och så billigt som möjligt. Fönster, dörrar och taktegel har jag köpt begagnat och det mesta virket är närproducerat osv. Nu när det är det är färdigt är det en liten dröm som går i uppfyllelse, att ha en helt egen plats på jorden att verka i. Ateljén består av två rum, ett stort med rejäl takhöjd, där jag har plats att jobba med stora projekt, och ett mindre som jag brukar kalla kontoret. Tanken är att jag skall hålla ”kontoret” rent och att jag i det stora rummet kan slabba loss mer med smutsiga material. Det funkar sådär.

Vad inspireras du av just nu?
I över tio år har jag arbetat med en serie skulpturer som jag kallar Man and Nature, de handlar om vårt förhållande till naturen och samspelet mellan natur och kultur. Jag är intresserad av olika naturfenomen som exempelvis vulkanutbrott. Det finns en lockelse i det lite otäcka och det vi inte kan styra över i naturen. Jag är också inspirerad av figuriner, små föreställande porslinsfigurer man kan köpa för en femma på loppis. Egentligen helt meningslösa objekt men ting som många tycker om och ofta är väldigt välgjorda.

Hur ser en arbetsdag ut för dej?
Arbetet som konstnär är varierande, ingen dag är den andra lik. Arbetsdagen brukar börja med att jag kollar mailen och gör någon form av planering för dagen, och ser efter vad som behöver göras närmaste tiden. Ofta finns det någon ansökan att göra, söka ett stipendium, en utställning eller en intresseanmälan till ett offentligt uppdrag. En eller två dagar i veckan arbetar jag också som lärare på Designutbildningen vid HDK, Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs Universitet. När jag har ett pågående projekt med min samarbetskollega Björn så sitter vi ofta och mailar eller ringer varandra fram och tillbaka.

Just nu håller jag på att färdigställa gjutoriginal till ett uppdrag för Mölndals kommun, en skulptur till Balltorpskogens förskola. När originalen är färdiga ska de gjutas i aluminium för att sedan målas och monteras på platsen.
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng