Janna Drakeed

Berätta om dej och din arbetsplats.
Jag är en livskrisande 30 åring som frilansar som skräddare. Jag började min bana tidigt med textilt gymnasium men har däremellan även jobbat med allt möjligt som att stripa bilar, som kassabiträde med posthantering mm till att idag jobba som skräddare för teatrar, med mina egna kunder och mitt baddräktsmärke Miss Janna där jag gör badddräkter och bikinis i 40-tals stil av ett baddräktsmaterial gjort helt av återvunnen nylon. Nylonet kommer till stor del av gamla fiskenät, en del plockas övergivna ur haven och en del direkt från fiskeindustrin när de blir slitna samt annat plast skräp. Superviktigt att ta hand om de resurser som redan finns och att konsumera så medvetet och smart det går tycker jag.

Mina arbetsplatser varierar väldigt då jag frilansar och byter arbetsplats efter nån månad eller lite hela tiden men det de alltid har gemensamt är symaskiner och stort tillskärarbord redo att börja använda till alla projekt. Det känns skönt att iallafall ha skalat ner till att alltid jobba med textil i någon omfattning.

Vad inspireras du av just nu?
Havet! Sensommarvärmen har bjudit på fina utflykter med mina barn och vi har åkt båtar till öar och plockat snäckor på stränderna och tittat på vågor som sköljer in. Jag hoppas kunna blanda in det och 20-talet i ett nytt mönster. Annars har jag snöat in mig på en period mellan 1920 till 1950 och tittar på hur snittet för kläderna var då och hur kvinnokroppen porträtterades. Det var ett så elegant mode då, mer kvinnligt med en känsla av mystik. Men mycket av modet då skulle jag inte vilja ha tillbaka med gördlar och allt möjligt obekvämt och opraktiskt, men de fina formerna och detaljerna tar jag gärna och skapar nått praktiskt av.

Hur ser en arbetsdag ut för dej?
Just nu är det höst och badsässongen är låg så för tillfället jobbar jag som anställd på en industrifabrik som tillverkar och säljer arbetskläder. Här har jag jobbat drygt en månad. Det börjar med att jag går upp i svinottan och cyklar en mil till jobbet på Hisingen och står vid min arbetsstation för dagen och förädlar arbetsplagg med det som kunden önskat, brodyr, tryck eller specialsömnad. kl 16 tar mitt arbetsplats slut och jag cyklar hem eller till min ateljé. I ateljén jobbar jag med nya beställningar av badplagg och en viss person som väntas komma till jul vill ha en extra uppsättning av sin dräkt.

Kolla upp mer vad Janna gör på www.jannadrakeed.com
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng