Emma Ihl, broderikonstnär och webbutiksinnehavare

Berätta om dig själv och din arbetsplats?

Jag arbetar med broderi på olika vis i Utby, där jag också bor. Min arbetslokal ligger rakt över gatan, i vad som tidigare var Café Overlock. Det lade ner, men är nu övertaget av Utby kulturförening. Vi kan komma att bli fler här, men än så länge är det mest jag. Fast just nu håller några musiker på att packa in sig här eftersom kulturskolan ska ha ett framträdande ikväll. På kvällarna är det vanligtvis lite mer liv här – det fungerar som kulturhus för ungdomar upp till nian. Jag trivs! Det är lite mörkt, som en grotta, men det är lugnt och nära hem.

Man kan säga att min verksamhet står på tre ben – dels konstbroderiet. Jag broderar till egna utställningar och kommissioner och säljer även en del. Dels är det min webbutik där jag säljer broderimaterial, och dels är det de broderikurser jag håller. Men faktum är att jag inte broderat i sådan här utsträckning någon längre tid. Tidigare var jag lärare, men läraryrket visade sig vara betydligt stressigare och hetsigare än jag var förberedd på och jag blev sjukskriven. Då hittade jag en utbildning i Ledarskap inom slöjd och kulturhantverk och broderade mig frisk på sätt och vis. Det var i september 2014.

Vad inspirerar dig just nu?
Allt möjligt! Jag samlar alltid bilder och antecknar mycket, men samtidigt planerar jag sällan det jag gör och söker inte aktivt inspiration på det viset. Jag tror att det är det som passar mig så bra med broderi – man behöver inte bestämma vad man ska göra innan man gör det, utan kan hamna lite var som helst. Jag sätter igång bara, så får det bli vad det blir. Det är lite så jag är som person också, tror jag.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Det beror helt på vilket av de tre benen – konstbroderi, webbutik eller kurser – jag fokuserar på just då, men för det mesta är jag i ateljén tjugo över åtta på morgonen, efter att ha lämnat min dotter i skolan. Sedan brukar jag sätta mig med min veckolista och se vad jag har kvar att kryssa av. Det låter effektivt, men det är inte alltid allt blir gjort för det.

Idag har jag mest arbetat med beskrivningar till ett broderikit som jag ska sälja på hemsidan. Jag ritar och handskriver alla instruktioner eftersom jag tycker det är mycket finare än att göra det i datorn. Men jag har hunnit sy en klänning också! Det behövs nu när det blivit så varmt.

-

www.stygnen.se
@stygnen på instagram
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng