Emily Bratt

Berätta om dig och din arbetsplats?
Jag arbetar huvudsakligen hemifrån Tjörn där jag bor med min familj och även har min trädgård. Vi köpte huset som ett litet torp, men har byggt ett hus. Det inte ens fanns en väg hit innan vi byggde en. Vi har även djur – det är viktigt tycker jag. Det är djuren som ger trädgården liv! Förutom våra hundar har vi svensk myskanka och Bohuslän-Dals svarthöna. Lantraser. Det är ett viktigt kulturarv. Men vi har också indiska påfågelduvor som faktiskt har som huvudsakligen är vackra.

Tidigare har jag arbetat med offentlig miljö med skötsel och utveckling av framförallt perenner. Jag brann för gestaltning och och olika växtkombinationer. Men med tiden har jag dragits mer och mer åt hållbar odling och självförsörjning och hela ”slow flower”-rörelsen som knappt har kommit till Sverige än. Vi svenskar har ju börjat tänka på hållbarhet när det gäller mat, har koll på vad som är i säsong och vad som är hållbart, men vi är hopplöst efter när det kommer till snittblommor och tänker inte på var de kommer ifrån. Sedan jag fick barn har mitt intresse för det här mer eller mindre exploderat och nu arbetar jag mycket med blommor och blomsterarrangemang efter säsong. Målet är att lejonparter av de blommor vi levererar ska ha odlats här på En annan slags trädgård – som min trädgård heter – eller hos någon av våra leverantörer i närheten. Det kan vara något begränsande med det svenska klimatet för den som vill hitta blommor på vintern, men man ska inte underskatta hur mycket fint det finns att få tag på här även då. Lökar som kan drivas upp, julrosor och vinterblommande buskar och träd på bar kvist, till exempel.

Men du arbetar också mycket digitalt?
Jag finns framförallt på instagram, eftersom jag inte har någon hemsida utan använder mig mer av sociala medier. Där fotar jag, men gillar att skriva mycket om trädgård också. Kärnan i min verksamhet är ett slags manifest – ”En annan slags trädgård försöker utamana och ifrågasätta traditionella trädgårdsnormer i både handling och skrift”. Jag har även mina fredagsfilmer på instagram, där vi skålar och pratar om trädgård, som är en viktig del i mitt försök att bredda bilder av vad en trädgård kan vara .

Just nu släpper vi även första avsnittet av En annan slags trädgårdspodd som jag gjort i samarbete med produktionsbolaget Munck.

Berätta om en vanlig arbetsdag?
Det finns inga, eftersom det beror så mycket på säsong. Men största delen av dagen tillbringar jag utomhus. Särskilt nu på våren finns det ju hur mycket som helst att göra. Sådd, bygga kallbänkar och förbereda inför sommaren. I övrigt sitter jag vid datorn och kommunicerar med kunder och samarbetspartner. Men en dag i veckan har jag också drivit en karaokeklubb på SingSing inne i stan!
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng