Vernissage: Sten A Olssons Kulturstipendium 2018

Välkommen till vernissage lördagen den 8 december kl 13–17

Stora svartvita målningar och enorma färgrika gobelänger. Göteborgs konstmuseum avslutar året med en kontrastrik utställning där två starka konstnärskap står i centrum: Annika Ekdahl och Gunnel Wåhlstrand.

Sedan 1996 har Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur delat ut ett stort antal utbildningsstipendier till talangfulla personer som arbetar med kultur. Ett flertal viktiga konstnärer har erhållit stipendiet och traditionsenligt ställt ut på Göteborgs konstmuseum i samband med detta. Den 8 december öppnar årets utställning med konstnärerna Annika Ekdahl och Gunnel Wåhlstrand som är två av årets stipendiemottagare.

Annika Ekdahl (f 1955) utforskar bildens gränser med senmedeltida gobelängteknik. Hon skapar helt samtida bildvärldar i stora format och betraktaren bjuds in till mångskiktade landskap där myter och drömmar möter familjescener och personliga utsagor.

Gunnel Wåhlstrand (f 1974) är välkänd för sina svartvita tuschmålningar. Med långsam och noggrann teknik arbetar hon fram porträtt och landskap, inte sällan med utgångspunkt i det egna familjealbumet. Centralt i konstnärskapet är frågor om tid, minne och förlust.

Som vanligt presenteras flera verk från respektive konstnär varav vissa är helt nyproducerade och har aldrig tidigare visats.

Till utställningen produceras en rikt illustrerad katalog där samtliga stipendiater presenteras utifrån personliga möten med författaren som ger en unik inblick i respektive konstnärskap.

Invigning av utställningen kl 14 i Stenahallen.
Jens Lekman, musiker och stipendiemottagare, inleder med ett par låtar.
Anna Hyltze, tf museichef, hälsar välkommen.
Madeleine Olsson Eriksson, ordförande i Stenastiftelsen, inviger.
Det är fri entré till utställningen mellan kl 13–17 på vernissagedagen.

Utställningen visas t.o.m den 10 februari 2019.

Illustration: Ola Ingvarsson
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng