Bild: Karin/ADA

 Bild: Karin/ADA

ADA TYCKER

Wrapping up våren

Publicerat 2015.06.03

  • ADA

Sommarn står för dörra. Vi samlar ihop oss här på ADA och gör oss redo för semestern. Då stänger vi både kontor och web; vi samlar kraft för att dra igång igen i mitten av augusti. Det här är också en tid när vi ser tillbaka på vad vi gjort.

Den här terminen har vi gjort vårt bästa för att introducera fler till Makerrörelsen. Och så har vi försökt förändra förutsättningarna för utvecklingen av kreativa näringar utifrån tre prioriterade frågor:
>> Ökad etnisk mångfald
>> Förbättrad upphandling av kreativa tjänster
>> Mötet mellan kreativa näringar och andra branscher

Vi har fått ihop en allians av företag som vill förändra, och kommit överens om ett första steg. Vi ska öppna en Pop-Up Studio på Rymdtorget. Det går fortfarande att haka på i gänget som grundar studion, hör av dig till Karin Persson (karin.persson@adasweden.se) om du är intresserad av det. Det kommer finnas möjlighet att vara med och sitta i Studion sen också, men inte som grundare. Tanken är att finnas på plats i ett område med stor etnisk mångfald. Sitta och jobba som vanligt framförallt, men också bjuda på utåtriktade grejer som workshops, samtal etc. För träffar man kreatörer är det mycket lättare att drömma om att själv en gång bli kreatör.

Mötet mellan kreativa näringar och andra branscher handlar för oss mycket om att få de andra branscherna att förstå hur värdefulla kreatörer faktiskt kan vara. Och vad ni kan. Vi tror att ni behöver komma in tidigare i processerna och vi tror att ni sitter på innovationskraft och problemlösningsförmåga som inte utnyttjas tillräckligt idag. Vi driver debatt och utvecklar format för konkreta möten för att pröva innovationskraften. Senast skrev Stina Nilimaa Wickström (industridesigner) om designers i bolagsstyrelser: http://www.adasweden.se/artikel/behovs-designers-i-styrelser/. Har du tankar om hur vi kan arrangera våra innovationsträffar kan du höra av dig till Christina Nilroth (christina.Nilroth@adasweden.se).

Angående förbättrad upphandling av kreativa tjänster har vi fört dialog med upphandlingsbolaget kring den stora kommunikationsupphandling som Göteborgs stad genomför. Vi för fram de åsikter som ni kreatörer har gett oss tidigare: kräv inte att hela arbetsgruppen ska vara anställd, sätt gärna fasta priser så man kan tävla om kvalitet, använd inte krånglig kanslisvenska, arrangera tillfällen där ni förklara och man kan komma och ställa frågor. Vi driver debatt genom att publicera artiklar i av kreatörer, senast Helena Svärd (Aoki): http://www.adasweden.se/artikel/upphandla-battre/. Vi har också format en grupp med bland annat Röhsska, Kulturförvaltningen och Gärde Wesslau där vi ska sätta ihop en manual på hur man bör upphandla kreativa tjänster. Hör av dig till mig (rasmus.heyman@adasweden.se) om du har input.

Och så har vi gett kreatörer verktyg att försvara sig när de skräms till tystnad, främjat förändring genom workshopen ”Vilken designbransch vill vi ha?”, vi har gjort ett runda bordssamtal kring offentlig belysning och vi har jobbat på att få göra om industriområdet Ringön i Göteborg till en tillåtande oas genom att subkulturer och kreatörers närvaro. Nästa termin tar vi nya friska tag.

Ses då!
//Rasmus, ADA