Arrangemang: Julia Suits, foto: Alex Wild via CC

 Arrangemang: Julia Suits, foto: Alex Wild via CC

ADA TYCKER

Vi mitt i världen

Publicerat 2015.11.02

  • ADA fokus: Etnisk mångfald inom kreativa näringar
  • ADA fokus: Internationalisering

Se dig omkring, är det tunt med internationellt humankapital i din organisation? I så fall inget ovanligt om du verkar inom kreativa näringar. Trots all öppenhet som finns så är vi rätt dåliga på etnisk mångfald. Och det är synd, för slutkunderna är en allt mer blandad grupp. Ramadan omsatte till exempel mer pengar än studentfirandet i år.

Och utan den fingertoppskänsla man får från någon som kommer från en specifik grupp är det svårt att sätta pricken över i när man kommunicerar till eller gör produkter för gruppen.

En annan fördel med att ha medarbetare med annan bakgrund än svensk är att det blir lättare för företaget att etablera sig i fler länder än Sverige.

Dessutom ger möten mellan olikheter ökad kreativitet. Likheter bekräftar varandra, och det är ju skönt. Men det är i mötet mellan det annorlunda som nya saker uppstår. Vi ser det i naturen och vi ser det i grupper.

Men utbildningarna inom kreativa näringar saknar ju också etnisk mångfald, hur ska då arbetsgivarna kunna rekrytera bredare?

Det där är en utmaning, men ett tips kan vara att göra som arkitektbyrån White: enbart ta in praktikanter från en skola med mycket etnisk mångfald. Och nu efter tio målmedvetna år så är arkitekt det vanligaste drömjobbet på Sjumilaskolan i Biskopsgården, Göteborg.

Och så en liten brasklapp: det är mer som förenar oss än som skiljer oss och det är inte säkert att människor med annan bakgrund än svensk identifierar sig så starkt med det i sin yrkesroll.

Vi på ADA försöker göra så att fler med invandrarbakgrund kommer i kontakt med kreatörer. För om man aldrig stöter på några som jobbar inom kreativa näringar så kommer man inte se dem som möjliga branscher att jobba inom. Nu i november slår vi upp dörrarna för Pop-Up Studion i Bergsjön. Här samsas White Arkitekter, Stylt Trampoli, Lövheden Cengiz och Forsman & Bodenfors. Det blir mycket vanligt jobb, men också öppna dörrar och workshops för de som bor omkring.  Kanske har du lust att hitta på något där? Hör av dig till Karin Persson i så fall.

Tiden går fort nu, och effekterna av dagens invandring ser vi först om några år. Hur ska vårt samhälle se ut om 10 år egentligen, då när dagens 12-åringar redan har blivit 22? Är framtiden ljus eller mörk?

För 10 år sedan startades i alla fall ADA. Vi känner oss inte så nostalgiska över det, utan vill fira genom att tänka framåt. Hur ska vi ha det om 10 år? Vi tar fokus på kreativt klimat, men det spiller ju över till så många andra områden, som stadsplanering, integration, miljö, utbildning etc.

Vi utgår från några viktiga frågor: Vart vill vi? Hur kommer vi dit? Vilka ska göra vad? Vi har med en panel, men alla bjuds in i samtalet.

Vi träffas på Folk den 18 november kl 17:00. Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö leder samtalet och vi hoppas du vill vara med!  Och vi kommer göra vårt för att skapa en ljus fin framtid. Säg till om du vill komma.

Allt gott,
//Rasmus Heyman, ADA