Bild: Karin/ADA

Textilåtervinning - här är det verkstad

Det textila avfallet är som bekant ett stort problem, vi svenskar slänger varje dag 208 ton textilier i soporna. Men det kan faktiskt också bli en stor tillgång, en råvara! Många pratar om det. Men hur ska det gå till rent konkret? Ett stort problem med att återvinna textil är att fibrerna oftast är blandade, och att de försämras vid återvinning. Men! I projektet Testbed Textile Recycling på Swerea IVF i Mölndal håller man som bäst på nu med att hands on hitta olika vägar att använda sig av textilen i återvinninsgssyfte.

Syftet med testbädden i Mölndal är att testa olika sätt för textila återvinningsteknologier. Testbädden jobbar mycket hands on med utgångspunkt i medverkande mode- och textilföretags problemställningar, och är öppen för nya intressenter.

Vi kommer troligtvis få se nya hårdare lagkrav på textil återvinning till 2025, då ska avfallet minska med 65% och 90% av det textil avfallet ska kunna återvinnas eller återanvändas. Just nu finns inte denna kedja, så detta är en helt nödvändig kunskap att komma på plats.

Läs mer om Testbed Textile Recycling här

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng