Foto: ADA

 Foto: ADA

Aktiviteter

Svar på upphandlingsfrågor

Publicerat 2010.05.27

    I tisdags talade advokaterna Helena Rosén Andersson och Anders Nilsson från Advokatfirman Lindahl om offentlig upphandling.

    Man berättade att det äger rum upphandlingar för ca 500 miljarder kronor varje år. Det finns hela 10 000 upphandlande myndigheter/enheter i landet. Det finns ca 3800 EU-direktivstyrda upphandlingar och 200 000 förenklade upphandlingar och ett stort antal direktupphandlingar.

    Det finns några grundläggande EU –rättsliga principer när det gäller upphandlingar och dessa är: icke diskrimineringsprincipen, likabehandlingsprincipen, transparensprincipen, proportionalitetsprincipen och principen om ömsesidigt erkännande. Anders gick igenom hur en upphandling går till. Den absolut viktigaste delen där är att man gör en mycket ordentlig behovsanalys. Om man inte har gjort den är risken stor för att det blir fel.

    De som inte är valda  har 10 dagar på sig att överklaga. I samband med tilldelningsbeslutet upphävs upphandlingssekretessen och det finns möjlighet att begära ut handlingar.

    Man lämnade också några tips till anbudsgivare att tänka på: att hitta upphandlingar, detta är ett område med stora affärsmöjligheter. Studera och förstå förfrågningsunderlaget. Att man alltid skall skriva det bästa anbudet och det skall vara komplett och inte minst att ta chansen att ställa frågor.

    Helena gick igenom de nya sanktioner som kommer att träda i kraft den 15 juli 2010.

    Upphandlingsområdet kräver att man från båda håll är noggranna och vet vad man vill.

    Nästa affärsseminarium äger rum i september.