Stulna textilier kanske återlämnas...

Världskulturmuseet i Göteborg har textilier som kallas paracassamlingen. De hittades i början av 1900-talet på Paracashalvön i Peru. De är ca 2000 år gamla och kommer från plundrade gravar och i textilierna låg mumier. 

Merparten av textilierna i gravbyltena utgjordes av vävda och broderade dräkter. Nu begär Peru, genom sin ambassadör Gilbert Chauney att vi ska lämna tillbaka dem till Peru.

Därför arrangerar världskulturmuseet en debatt, tisdag den 26/1, kring hur man ska göra. Ambassadör Chauney kommer att delta och samtala med Torgny Nordin, frilansskribent som på GPs kultursida argumenterat för att man inte ska lämna tillbaka dem, Stefan Jonsson, kulturskribent på DN som i dagarna utkommer med en vetenskaplig essä om Paracastextilierna, Staffan Lundén från Museion och intendent Adriana Munoz som är expert på textilierna från Världskulturmuseet. Göteborgs kulturchef, Björn Sandmark är moderator.

Kvällen börjar med en guidad visning av utställningen klockan 18.00 på Världskulturmuseet.

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng