Fotograf: Thomas Bergh

 Fotograf: Thomas Bergh

Övrigt

Stadsliv

Publicerat 2008.04.21

    Stadens framtid med fokus på Göteborg diskuterades i en paneldebatt arrangerad av ADA och Vetenskapsfestivalen. En namnkunnig panel med representanter från Norge, Sverige och Danmark svarade på frågor under ledning av moderator Mark Isitt.

    Genomgående fanns en god ton och ganska ofta kammades det hem en och en annan applåd från den fullsatta Malmstenssalen på Handelshögskolan i Göteborg. Bland annat då Lennart Grebelius (fastighetsägare) kommenterade att stadsbyggnadskontoret inte direkt ”kastar sig över” nytänk och visioner. Catharina Thörn (forskare vid institutionen för kultur, estetik och medier vid Göteborgs universitet) fick också applåder när hon lyfte frågan kring visionen att göra Göteborg till ett ikonbygge av social eller ekologisk karaktär snarare än kring höga hus.

    Barbro Sundström (stadsbyggnadskontoret) fick stå till svars för en hel del. Hon började med att beskriva betydelsen av ett gott samarbete med stadsbyggnadsnämnden, vilket hon menade fanns i Göteborg. Dessutom röjde hon en något ”hemlig plan” tänkt att engagera aktörer vid Avenyn att tycka till om Hedens framtid.

    Sven Olof Bodenfors (ordf. i Rådet för Arkitektur Form och Design) avrundade dagen genom att fråga publiken, hur vi ställer frågan? Vem får ställa den? Var finns den öppna källkoden?

     Läs ett referat av diskussionen här.

    Läs bakgrund, program och mer info om de som satt i panelen här

    Läs GT:s artikel här
    Läs GP:s artikel här
    Läs PunktSE:s artikel här