Foto: ADA

 Foto: ADA

Aktiviteter

Shoplifter på HDK

Publicerat 2011.10.30

    I onsdags var det fullsatt när Hrafnhildur Arnardóttir, Shoplifter talade på HDK i Göteborg.
    Hon studerade målning i Island och fortsatte sedan på skolor i New York.
    Hon tycker att det är viktigt att man tillåts vara bred och att man inte enbart håller sig till ett område.

    Hrafnhildur tycker om att göra misstag och rådet är att inte vara så rädd för det. Hon arbetar mycket med hår, både mänskligt hår men också syntetiskt hår. Hon berättar att när hon var 11 år gammal hade hon mycket långt hår. Hon klippte av det och upplevde då att hon blev en helt annan person. Sparade sitt hår och förvarar det i en ask.

    Memory flowers - det är broscher som är tillverkade av mänskligt hår. Det finns tre kvinnor i Island som arbetar med detta. Genom håret minns man människor som inte längre finns med oss.

    2005 hade Hrafnhildur en utställning på Röda Sten och då visades olika hårarbeten.

    Hrafnhildur har arbetat bland annat med Björk. När Björk gjorde sin CD Medullah ville hon ha något som kom från kroppen, absolut inget oäkta. Hrafnhildur gjorde då ett konstnärligt uttryck, en hjälm med riktigt hår som blev omslaget på hennes CD. Hon har även arbetat med Nike när de lanserade nya skor för kvinnor. Lady Gaga har också burit någon av hennes kreationer.

    Den 10:e november får Hrafnhildur The Nordic Award in Textiles i Borås. Priset delas ut av Stiftelsen Fokus. En separatutställning invigs samma dag på Textilmuseet.