Foto: Marcus Jahnke

NASA, Afrika och Asien

Vid lunchseminariet förra onsdagen talade dubbelprofessorn (i urban utveckling vid Chalmers tekniska högskola) och på HDK/Göteborgs universitet med särskilt ansvar för designforskning Maria Nyström.
Maria brinner för att genom design göra skillnad för människor och länder och utveckla stadsutvecklingsprojekt. 3 miljarder personer bor i städer. Man måste tänka nytt. Varför flyttar man till städer? Svaret är att man drömmer om det lyckliga livet.

Idag finns det mycket teknikexport i världen. Sverige skall bli duktigt på miljöteknik. Maria talade om den obyggda staden för de ofödda.

Maria fokuserar på extrema förhållanden och miljöer för att förbättra det dagliga livet. Spisen är hemmets hjärta. Man kan forska om kök. Det finns inte mycket forskning om detta område.  Maria arbetade i Vietnam via SIDA med att dela ut spisar till 5000 personer. Det tog många år. Köket och matlagningen är en mycket komplex fråga. Matlagning har en mycket stor påverkan på miljön. Man finner idag svart sot på molnen. Man kan också se spisar som konst. Men det är svårt att förändra invanda vanor och förändra till något nytt. Det är tyvärr ingen status att forska inom området kök. Maria berättade att hon fick smyga in denna fråga i miljöfrågor eller arkitekturfrågor för att det skall vara intressant.  Maria har inte sett många män laga mat när hon har varit ute på sina resor. En viktig fråga för Maria är också hur man får ut röken ur köket.

Food security området kommer att komma efter climat change. Det handlar om råvaror, mat och hälsa.

Vad händer när någon dör på väg till Mars? Hur tar man hand om kroppen? Body back? Vad händer om man blir sjuk. Man har tagit fram ett fältsjukhus för rymden som väger enbart 6 kg. Rymdsamhället arbetar för att komma till Mars. Maria har arbetat 12 år med NASA. Det tar ca 6 månader att resa till Mars. Hur skall vi bygga vårt habitat där uppe?

Morgondagens astronauter kommer att vara forskare. Studenter från Lund kommer att åka till Houston för att arbeta med planerna till Mars. NASA tar emot ca 20-25 studenter varje år i tre veckor. De kommer in med nya idéer. Reality studio är baserat på omfattande fältstudier, visioner och målbilder. Det är många frågor och inte bara svar. Frågor leder projekt vidare. Leta och upptäcka.

Marias arbete startar ofta med studenter. Det finns en vagga av nytänkande i Östafrika. Akademien i Afrika är både modern och attraktiv och har mycket att ge.

Hör av dig!

Har du något du vill tipsa oss om på ADA, eller kanske bara har synpunkter på något vi publicerat på hemsidan. Maila gärna oss på info@adasweden.se
logo

Hej!
Fyll i formuläret för information och inbjudningar från ADA.
Vi skickar grejer max 1-2 gånger i veckan.
Du kan avanmäla dig när som helst.
Vi ses!
//ADA

* Obligatoriskt fält
Uppgiftslämnandet genom detta formulär betraktas som ett samtycke till personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen (PuL).

× Stäng