Mega Laser: Fredrik Sandberg, Lucas Facchin och Fredrik Fermén Foto: Anders Johansson

 Mega Laser: Fredrik Sandberg, Lucas Facchin och Fredrik Fermén Foto: Anders Johansson

Intervju

Mega Laser?

Publicerat 2011.10.05

    Mega Laser har dykt upp. Vi fattade inte riktigt vad det var när vi stötte på det. Fest, bok, web eller vad? Vi hörde av oss till Fredrik Sandberg, Lucas Facchin och Fredrik Fermén som driver Mega Laser för att fatta bättre.

    Hej, vad gör ni Mega Laser?
    Just nu sitter vi på Mega Laser-redaktionen och äter vetelängd och planerar höstens innehåll till hemsidan. Det blir mer fokus på lokala grejer. Håll utkik för ett och annat riktigt exklusivt reportage i höst, det är tyvärr det enda vi kan avslöja just nu.

    Vad är Mega Laser?
    Mega Laser är i nuvarande form ett webbmagasin som fokuserar på udda företeelser och smutsiga berättelser på gott och ont. Vi är intresserade av historier, den där berättelsen som börjar med: - Det här är det sjukaste jag hört på länge, det var så här att...

    Det är explicit innehåll utan pekpinnar fast med humor brukar vi säga. Sen har vi en massa samarbeten i rullning hela tiden. Vi har bland annat gjort en del screenade konstprints, t-shirts, klubbsamarbeten och nu har vi även släppt vår första bok: Mega Laser Vol.1.

    Vad har ni för inriktning, och varför valde ni just den?
    Vi brukade läsa tidningar som Vice och en del andra utländska magasin och funderade över varför de inte fanns att läsa på svenska, med ett svenskt perspektiv. Det var så hela idén startade. Sedan har det växt vidare och blivit vår egen tidning. Vi försöker att skriva om verkligheten, utan pekpinnar. Om exempelvis GP skulle intervjua en hallick så skulle läsningen vara ganska förutsägbar, vi låter istället hallicken tala för sig själv och tar av oss de präktiga glasögonen. Någon kallade oss för "Slum-Filter", det är nog den finaste beskrivningen vi fått.

    Varför har ni dragit igång det?
    Vi kände att det saknades någonting i det svenska medialandskapet helt enkelt. Något vi själva ville ha. Efter att tidningen "Atlas" inte snurrade vidare fanns det ett tomrum som ingen riktigt fyllde. Vi försöker väl nånstans att fylla det. Stora skor det där... Sen känner vi massor med människor som trots kreativa yrken inte har möjlighet att ta ut svängarna till hundra procent då det nästan alltid finns en beställare med i bilden. Vi skriver om saker vi själva vill läsa, det är vår måttstock. Att det sedan inte är någon pulitzervinnare är mindre intressant. Högt och lågt.

    Vad är utmärkande för Göteborg ur ert perspektiv?
    Göteborg är inte så stort, är man uppväxt här har man garanterat en känning till många människor som varit med om saker som är riktigt galna och intressanta. Många av de historierna är värda att berättas, även om man trampar på någons tår. Därför kan det för en del av våra skribenter vara skönt att kunna få sina grejer publicerade under pseudonym. Det är inte intressant om du är ett namn i journalist-sverige, det är berättelsen vi vill åt, det udda människoödet som måste belysas. Utmärkande för Göteborg är ju så klart att det är historier från våra egna bakgator, och där finns det bra mycket mer att berätta om än Liseberg, goa gubbar och räkfrossa.

    Hur går ni vidare med Mega Laser?
    Vi söker hela tiden efter nya medarbetare och samarbetspartners som kan ta den här skutan framåt. Är det någon som känner en uttråkad mångmiljonär som vill finansiera ett kul projekt så är det bara att höra av sig. Vi gör ju detta helt ideellt, vi betalar våra medarbetare i street-cred och alkohol (skratt). Självklart vill vi ju kunna betala alla fantastiska människor, skribenter, fotografer och illustratörer som är med på det här tåget. Ser vi framåt så rullar ju webbmagasinet på och Mega Laser Vol.2 är definitivt något som kommer att hända. Vi har en höst med mycket riktigt bra läsning framför oss helt enkelt.