Övrigt

Med hopp om tro och kärlek

Publicerat 2006.02.27

    En vecka efter Köpenhamns modemässa var det Stockholms tur att fylla teatrar, mässhallar och klubbar med smala catwalkspodier och modeller. Stockholms modevecka presenterade i år ett fullt program med visningar och prisutdelningar.

    ADA gästade, tillsammans med Råvara-Kvarnen och nio västsvenska företag, Rookies, en modemässa för nyetablerade, under Stockholms modevecka. I den västsvenska satsningen “COOKIES for ROOKIES—ett smakprov från Västra Götaland” samlades utställare inom design, foto, konst och konsthantverk under ett tak. Eller faktiskt bokstavligt talat i ett stort svart skåp, som koordinatorerna Råvara—Kvarnen, hade skapat. ADA initierade och finansierade kakkalaset, efter en förfrågan från Rookies projektledare Sara Lönnroth.

    Den västsvenska montern var ensam om att presentera utställare som inte hade en direkt koppling med mode. Moustache Ape visade exempelvis sina konstverk på skateboards, Rhizom gjorde ett fanzine om arkitektur VS mode och Lina Tengström visade fotografier.

    Många sa att årets upplaga av Rookies var den bästa hittills. Vi hade önskat att utställarna skapade fler förutsättningar för diskussion och debatt. Rookies ärvde Greenhouses montrar från Stockholm Furniture Fair 2006. Nästa år hoppas vi att de kan ärva lite mer av Greenhouses ifrågasättande och diskussionsforum.

    Oavsett vad så är det tydligt att många nyetablerade företag får en bra chans genom Rookies. Antalet besökare var bra och pressbevakningen likaså. Framförallt osar det av hopp och tro bland utställarna och en djup kärlek till deras produkter.

    Film från Rookies här.

    Utställare i “COOKIES for ROOKIES—ett smakprov från Västra Götaland”;
    Fotograf Lina Tengström
    DEMiN
    Moustache Ape
    Emma & Malena
    Råvara—Kvarnen
    Pia Aleborg
    Rhizom
    Johannes Nyholm
    Sami Kallio