Forskning & Rapporter

Myter om mat

Publicerat 2010.04.13

    Över 1 000 svenskar har genom en webbenkät tagit ställning till Konsumentföreningen Stockholms 25 påståenden om mat. Svarsalternativen var Sant och Falskt. Resultatet visar att det finns många, både gamla och nya myter om mat, som lever. Undersökningen har genomförts dels för att mäta svenska folkets kunskap och dels för att lyfta fram fakta kring frågor om mat som ofta är omgärdade av missförstånd. Läs rapporten Maten vi äter - Gamla och nya matmyter - vad tror svenska folket?

    Här kan du se sex av de 25 frågorna.

    Sju av tio tror fortfarande att det finns äppelmos i lingonsylten
    För många år sedan uppdagades det att några lingonsylttillverkare drygade ut sylten med äpple. Detta sker inte längre. Men 72 procent av svenskarna tror fortfarande att det är sant.

    Över hälften tror att matens miljöpåverkan kommer från transporterna
    65 procent av svenskarna tror att det är transporterna som står för den största miljöbelastningen i livsmedelskedjan, men det stämmer inte. I ett livscykelperspektiv är det råvaruproduktionen som i de flesta fall har störst andel av produktens totala miljöpåverkan.

    Nästa alla tror att det finns genmodifierade livsmedel i svenska butiker
    Det är tillåtet med genmodifierade livsmedel i EU, men de största svenska livsmedels-kedjorna har valt att inte ha dessa produkter i sitt sortiment. Trots det tror 90 procent av svenskarna att det finns i svenska livsmedel.

    Kunskapen om E-nummer är ganska låg
    De flesta livsmedelstillsatser har ett ID-nummer, ett så kallat E-nummer. E:et står för EU och betyder att EU har bedömt och godkänt tillsatsen. 40 procent av svenskarna kände till detta.

    Myten om plastkulor i lättmargarin lever fortfarande
    Två tredjedelar (66%) har lärt sig att ryktet från 70-talet, om plastkulor i margarin, är en myt. Men var tredje (34% ) tror fortfarande att det stämmer.

    Majoriteten tror att det är vanligt med industriella transfetter
    Kritiken mot industriella tranfetter har gjort att de i princip försvunnit från den svenska livsmedelsmarknaden. Livsmedelsverkets stickprovsundersökningar visar att de återfinns i ytterst få livsmedel, oftast importerade kex och kakor. Trots det tror åtta av tio (80%) att det är vanligt förekommande.