Intervju

Malin Robertson Harén

Publicerat 2008.03.04

    Nu vill vi veta mer om konstnärsgruppen Not Quite i Fengerfors, Dalsland. De har skapat verkstäder, ateljéer, fotolabb, galleri och konsthall på Fengersfors Bruk i Åmåls kommun sedan 2002. Vi har pratat närmre med Malin Robertson Harén från Not Quite för att få veta mer.

     Hej, vad gör du?

    Jag är fotograf och medlem i Not Quite, jag arbetar också i Medieverkstan Dalsland som är en digital bild och videoverkstad på Not Quite. Jag arbetar även med marknadsföring av Not Quite och sitter med i ett par arbetsgrupper där allt jobb är ideellt.

    Ok, vad har ni på gång?

    -Det är mycket på gång nu. Vi planerar och förbereder för säsongen för fullt, vi öppnar den 26 april. Vi har precis gjort klart ett sommarkurs-program som är nytt för i år och det ska vi börja få ut nu.

    Imorgon ska vi hänga vår grupputställning “Under Luppen” på Konsthallen i Åmål. Det är vernissage på onsdag 5 mars. Vi håller även på och planerar en musikfestival i vår med 5-6 band. Vi jobbar även med en utställning på Wij Trädgårdar i Ockelbo i sommar, men allt är inte klart än.

    Vad har ni gjort hittills?

    Oj, vi har gjort massor. Not Quite startade 2001 och då började verkstäderna att göras i ordning på bruket. Vi håller till på ett nedlagt pappersbruk där många av lokalerna stått tomma sen slutet av 70talet, så det var mycket jobb med att få till snickeriet, keramiken och smedjan, det var inte bara att flytta in om man säger så. Nu står bland annat textilverkstad och utbyggnad av caféet på tur.

    Vilka frågor jobbar ni med?

    -En fråga som ständigt kommer upp är hur vi kan hitta fler försörjningsmöjligheter, än att enbart sälja ljusstakar och keramikkoppar. Ett sätt är att vi har workshops för företag och privatpersoner och vi har i år för första gången även satt ihop ett kursprogram där vi säljer kurser. Just nu arbetar vi med ett konstprojekt som handlar om att jobba som konstnär i skolan. Frågan “vad ska jag ta betalt?” är ständigt återkommande och vi lär oss allt våga ta betalt, och vi försöker “lära” besökarna att kvalitet och konst kostar, men det är jättesvårt, bland det svåraste faktiskt, men vi blir bättre och bättre.

    Vad har förändrats sedan ni startade?

    och hantverksvärlden. Människorna som bor närmast, som det har varit svårast att locka hit, har nu förstått att vi inte är ett konstigt, flummigt konstnärskollektiv som många först trodde, utan att vi faktiskt är bra på det vi håller på med på bruket i Fengersfors.

    Tack och Lycka till!

    Läs mer om Not Quite här.