Övrigt

Läget är osäkert

Publicerat 2008.11.26

    Häromdagen hade vi ett seminarium för att förstå och få verktyg att hantera den osäkra ekonomiska situationen.

    I panelen satt;  Oskar Broberg, doktor i Ekonomisk-historia, Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet / Hanna Konyi, GP, Chef affärsutveckling-analys /Peter Bergqvist, Preera, Affärsutvecklar

    De delade frikostigt med sig av sina erfarenheter och analyser. Här kommer mina anteckningar på det som sades;

     

    "Vi lever i en skulddriven ekonomi. Skuldsättningen är en förutsättning för kapitalismens tillväxtdynamik, men de innebär också att ekonomin präglas av en inneboende instabilitet. Därför är kriser snarare regel än undantag i kapitalismens utveckling. Därmed blir också frågan om förtroende mycket viktigt för att hålla systemet på rätt köl. Vi står inför den asiatiska utmaningen det närmaste årtiondet."

    Oskar Broberg

     

     "Man kan se mycket på vilken typ av annonsering som sker, inte minst platsannonserna... vilka har börjat gå ordentligt. //Hantera hot genom att göra smarta motdrag.//Jag tror att marknaden vänder uppåt igen vid 2011 någon gång..."

    Hanna Konyi

     

    "Frilans kan faktiskt vara tryggare än fast anställning eftersom man då sitter på kundstocken och inte går att avskeda på samma sätt.//Det går inte dåligt för alla. Gör ordentliga branschanalyser när du söker nya kunder och funderar över vilka behov om finns. Lägg lite mer energi på att förklara att dit erbjudande ger högre intäkter.//I den senaste lågkonjunkturen gick det till exempel bra för jurister, revisorer, energiföretag, livsmedel samt parti- och detaljhandel.//Även de som går dåligt kommer att behöva hjälp med basbehov, som säljmaterial och årsredovisningar. Däremot kanske man inte satsar på en ny grafisk profil.//Man behöver inte nödvändigtvis sänka priserna, men kanske hitta tydliga affärsmodeller som gör att kunden har lätt att få in kostnaden i budgeten. Erbjud gärna paketlösningar med fast prislapp snarare än att sätta på taxametern och se var det slutar. Också naturligtvis, minska dina fasta kostnader."

    Peter Bergkvist